dinsdag, december 12, 2006

Huurtoeslag helpt bij financiële problemen.

Maar ook bij het ontstaan ervan.Duizenden mensen zijn in de financiële problemen geraakt door de verandering van de huursubsidie in de huurtoeslag.

De Nationale Ombudsman constateert dat het Ministerie van Vrom grote steken heeft laten vallen en dat ook de Belastingdienst in gebreke is gebleven. Op papier zag de overgang er goed uit. Personeelstekorten (was daar van te voren al niet van verschillende kanten voor gewaarschuwd toen in een klap de zorgtoeslag moest worden ingevoerd én de huursubsidie als huurtoeslag verder ging en ook door de Belastingdienst moest gaan worden afgehandeld?) leidden ertoe dat het in veel gevallen mis ging. Bezwaarschriften en aanvragen konden niet allemaal worden verwerkt en veel mensen kregen lange tijd geen antwoord op hun vragen. Veel mensen kregen daardoor ook lange tijd niet de huurtoeslag waarop ze wel degelijk recht hadden en raakten daardoor in de financiële problemen.

De ombudsman pleit nu voor meer aandacht voor de positie van de burger bij grote stelselwijzigingen. Van mij had hij dat laatste stukje weg mogen laten: Meer aandacht voor de positie van de burger. Punt. En in ieder geval niet bij, maar vóór wijzigingen.

En nu maar afwachten hoe lang het duurt voor een soortgelijk verhaal verschijnt over de zorgtoeslag. Oeps: het verhaal in de krant gaat daar even aan voorbij, maar het journaal is wat nauwkeuriger: het ging inderdaad ook om de zorgtoeslag.

Veel hoop dat het volgend jaar beter gaat heb ik trouwens niet: dan krijgt de belastingdienst weer te maken met een stortvloed aan aanvragen en komt daar ook nog eens een stroom aangiftebiljetten bij van mensen die dankzij het nieuwe zorgverzekeringsstelsel ineens wel aan de drempel voor de ziektekostenaftrek toekomen. En omdat die post ziektekostenaftrek al aardig ingewikkeld in elkaar zat en het er met de wijzigingen in verband met het nieuwe zorgverzekeringsstelsel niet bepaald overzichtelijker op is geworden zal dat ook wel weer met een fikse stroom vragen gepaard gaan (trek maar vast een snipperdag uit voor het bellen van de belastingtelefoon als je denkt die er bij nodig te hebben).

Leuker kunnen ze het niet maken. En dat makkelijker is ook een fabeltje.

Geen opmerkingen: