zaterdag, februari 03, 2007

Enorme(?) boete voor spammer.

Een Noord-Hollandse man heeft van toezichthouder OPTA een boete gekregen van € 75.000 voor het verzenden van grote hoeveelheden spam. Hij verzond vanaf door hem in de USA gehuurde computers tenminste negen miljard emails met reclame voor erectiepillen en pornosites. Ook gebruikte hij computers van onschuldige mensen. Hij zou daarmee tenminste € 52.000 verdient hebben.

Het verzenden van ongevraagde email aan privépersonen is sinds 19 mei 2004 verboden. Het verbaasd me dan ook niets dat hij vanaf computers in Amerika werkte. Dat bemoeilijkt de opsporing behoorlijk, vooral omdat voorzover mij bekend in Amerika nog steeds het verzenden van spam weliswaar verboden is maar dat alleen geldt voor mail naar Amerikaanse gebruikers. Dergelijke mail naar het buitenland sturen vonden ze in Amerika nooit een probleem; het is niet strafbaar en er wordt dus ook niets aan opsporing gedaan. De opsporing van deze spammer was dan ook te danken aan een tip van Microsoft en niet aan de behulpzaamheid van de Amerikaanse autoriteiten.

De man was de dertiende spammer die een boete kreeg. De hoogste tot nu toe. Volgens RTL-nieuws zelfs een "enorme" boete. Dat laatste vind ik als je het afzet tegen de schade die hij heeft veroorzaakt (denk aan dataverkeer, het uptodate houden van spamfilters, de tijd die mensen - en mogelijk ook bedrijven - besteedt hebben aan het verwijderen van zijn rommel enz., om van de overlast maar niet te spreken) nog wel meevallen eigenlijk. Het komt neer op net 0,0008 cent per mail - en als je zijn verdienste er af haalt zelfs op niet meer dan 0,00025 cent per mail. Wat mij betreft had de komma best één - of meer - posities naar rechts gemogen.

De OPTA heeft overigens ook al zo'n 60 waarschuwingen uitgedeeld en verklaarde nog vier spammers op het spoor te zijn.

Zouden ze dergelijke acties ook uit kunnen gaan voeren voor reactiespammers? En dan graag wereldwijd gecoördineerd? Daar ben ik namelijk de afgelopen dag knap moe van geworden. Gelukkig lijkt Halo het lek inmiddels gedicht te hebben: na 4:20 vannacht is er tenminste (tot nu toe - ik ben al op zoek naar ongelakt hout)geen spam meer in de reacties belandt.

Geen opmerkingen: