woensdag, februari 28, 2007

Winter de zachtste ooit.

Welke winter, heeft er iemand ergens winter gezien?

De gemiddelde temperatuur over de meteorologische winter die vandaag eindigt komt uit op 6,6 graden tegen normaal 3,3 graden en het is daarmee de zachtste winterperiode geweest sinds 1706, toen begonnen werd met het systematisch bijhouden van de temperatuur. Ook het hele jaar 2006, 9 januari 2007 en de maand januari 2007 zijn overigens houders van warmterecords over drie eeuwen waarnemingen.

Niet zo vreemd dus dat er in januari al volop vlinders rondvlogen, dat de primula's in december al bloeiden en de sneeuwklokjes en krokussen dat sinds een week of wat ook doen. Ook een narcis in mijn tuin staat op het ogenblik klaar om zodra het ophoudt met regenen en de zon even doorbreekt open te springen en diverse planten die normaal gesproken in de winter afsterven staan nog fier overeind en soms zelfs nog in bloei.

En nog heb je mensen die denken dat het allemaal wel meevalt en dat activiteiten van de mens toch nooit zoiets wereldwijds kunnen veroorzaken want "daar zijn wij toch veel te nietig voor". Die volhouden dat het wel natuurlijke fluctuaties zullen zijn.

Nu zijn er in de loop van de geschiedenis van de aarde inderdaad aardig wat schommelingen geweest, maar een zo snelle ontwikkeling als die van de laatste honderd jaar, en zeker zoals in de laatste decennia, is in de historie toch niet zo snel te vinden. Dan moet er dus een extra factor in het spel zijn die voor die versnelde ontwikkeling zorgt. En dan kom je toch al snel uit bij de menselijke activiteiten sinds het begin van de industriële revolutie. Wat die aanhangers van de kreet "daar zijn wij mensen toch veel te nietig voor" steeds maar weer vergeten is dat we inmiddels met meer dan 6 miljard van die nietige mensen zijn. En 6 miljard keer een klein beetje invloed levert toch wel heel wat invloed op.

Misschien speelt er inderdaad een natuurlijke fluctuatie mee en hebben we de pech dat we een natuurlijk effect versterken. Maar heeft iemand er wel eens bij stil gestaan dat die natuurlijke effecten in de historie ook geregeld de andere kant op hebben gewerkt en dat het dus net zo goed zo kan zijn dat we nog een hoop mazzel hebben omdat de gevolgen van ons handelen door een tegengesteld natuurlijk effect nog enigszins gecompenseerd worden?

Geen opmerkingen: