zondag, maart 04, 2007

Je kunt naar de maan lopen.

Zolang het maar niet op kosten van de zorgverzekering is: het College voor Zorgverzekeringen adviseerd in een conceptrapport dat binnenkort verschijnt diverse hulpmiddelen als looprekje, rollator en blindenstok uit het basispakket van de zorgverzekering te halen.

Dat levert namelijk een besparing op van maar liefst 10 miljoen euro. En volgens het College kunnen veel gebruikers (ze hebben dus zelf kennelijk toch wel al door dat het niet voor alle gebruikers opgaat) de kosten best zelf betalen. Die kosten variëren bijvoorbeeld voor een rollator tussen de € 100 en € 1.500.

Natuurlijk, dat kunnen die ouderen met een bijvoorbeeld een AOW pensioentje best zelf betalen. Doen ze gewoon even uit het zelfde budget waarvan ze ook de taxi voor de doktersbezoeken betalen, de eigen bijdrage voor de hulp van de thuiszorg en de andere eigen bijdragen die tegenwoordig van hen verwacht worden.

Kennelijk ontgaat het dit College enigszins dat mensen die dergelijke voorzieningen nodig hebben in het algemeen niet tot de draagkrachtigsten van de samenleving behoren maar het vaak moeten doen met een beperkte uitkering terwijl ze in veel gevallen toch al te maken hebben met, soms aanzienlijke, kosten door ziekte en/of ouderdom: AOW, WAO, Wajong en dergelijke laten voor veel mensen die er van afhankelijk zijn niet echt veel ruimte voor een verdere toename van de kosten die ze zelf maar moeten ophoesten.

(RTL noemt de blindenstok trouwens een blindegeleidestok: dat moet dan een geheel nieuwe uitvinding zijn, ik neem aan dat in een dergelijke stok een TomTom is ingebouwd)

1 opmerking:

Anoniem zei

studentenverzekeringen vergelijken vergelijk ziektekostenverzekering 2013 goedkope zorgverzekeraar zorgverzekering voor
jongeren
Also see my webpage: studenten zorgverzekering