maandag, april 30, 2007

Groene stroom?

Energieleverancier Greenchoice heeft ruzie met NUON over de reclame van de laatste. Omdat NUON geen keurmerk heeft voor haar groene stroom vindt Greenchoice dat NUON de consument misleidt door ten onrechte over 100% groene stroom te spreken en daarmee voor valse concurrentie zorgt.

Over dat niet hebben van een keurmerk kan ik me niet zo druk maken, er zijn meer dingen die zonder keurmerk toch prima in orde zijn (en zaken die ondanks een keurmerk absoluut niet deugen). Maar wat dat punt over 100% groen betreft moet ik ze gelijk geven. Dat zouden ze van hun eigen stroom ook niet moeten zeggen.

Honderd procent groen bestaat namelijk niet. Wind, zon en water veroorzaken op zich dan wel geen uitstoot, maar de bouw, transport, onderhoud enzovoort van de benodigde installaties zijn allesbehalve groen. Hoeveel milieuschade denk je dat het delven van erts, de hoogovens om het te verwerken en de metaal/machinefabrieken die er een windmolen van bouwen veroorzaken? Rijden de vrachtwagens die ze vervolgens naar de plaats van bestemming vervoeren op 100% groene energie? En de kranen die voor het bouwen nodig zijn, de autootjes van de servicemonteurs? En dan heb ik het nog niet eens over de energie die nodig is om die vrachtwagens, kranen en autootjes te bouwen.

Eenzelfde opstelling kan gemaakt worden voor andere groene energiesoorten. Die term 100% groen is dus sowieso misleidend en zou voor iedere energieaanbieder verboden moeten worden.

Geen opmerkingen: