dinsdag, april 03, 2007

Het gaat slecht met TNT.

Zo slecht dat er minimaal 6-7000 banen moeten verdwijnen (overeenkomend met ca. 4500 voltijdbanen). Op voorwaarde dat het personeel de komende jaren afziet van loonsverhogingen, doen ze dat niet dan worden het 11.000 banen (ca. 7000 voltijdbanen). Dat alles moet leiden tot een besparing van 300 miljoen euro.

Enerzijds is dit een gevolg van minder postaanbod door het toenemend gebruik van internet. Dat is iets waar TNT weinig aan kan doen en dat losstaat van de privatisering dus daar zal ik verder niet over zeuren. Maar de belangrijkste oorzaak lijkt toch de concurrentie van bedrijven als Sandd en Selektmail te zijn. Die werken met personeel dat veel minder betaald krijgt dan de postbodes van TNT en "uiteraard" moet TNT mee met de markt.

Heerlijk toch die privatisering van van alles en nog wat. Het levert ons zoveel op: slecht openbaar vervoer, keuze bij de energie leverantie (tussen Essent en Nuon....) en nu dus een hoop werklozen omdat TNT efficiënter moet gaan werken. Niet dat we daar als consument nou wat beter van worden, de tarieven zijn net 13% omhoog gegaan en een woordvoerder van TNT wist nu al ter sprake te brengen dat er in de toekomst toch echt eens gekeken moet worden of 6 dagen per week post bezorgen nog wel haalbaar is. En één keer raden wie die ontslagen werknemers met een gemiddeld vrij hoge leeftijd, laag opleidingsniveau en een zeer beperkte ervaring mag gaan betalen. U roept "de overheid"? En waar haalt die ook al weer zijn geld vandaan?

N.B.: kleinigheidje om te illustreren hoe slecht het wel niet gaat met TNT: de winst van TNT steeg vorig jaar tot 828 miljoen. En TNT zag kans om voor 1,7 miljard eigen aandelen in te kopen en heeft voor dit jaar een programma om voor nog eens 400 miljoen euro eigen aandelen in te kopen. Zodat de aandeelhouders nog meer reden tot tevredenheid krijgen, de winst hoeft immers over minder uitstaande aandelen verdeelt te worden.

Maar het personeel mag opdraaien voor een bezuiniging van 300 miljoen.

P.S.: en wie nu denkt "maar er komen toch ook nieuwe banen tot stand bij die concurrenten die steeds meer werk van TNT afsnoepen?". Dat zal vast waar zijn. Maar TNT meldt zelf al dat een postbode tussen de 22 en 24 euro per uur kost terwijl de bezorgers van de concurrenten het moeten doen met hooguit 7 a 9 euro (en zonder zaken als vakantietoeslag, vakantiedagen e.d.). Je kunt dus bepaald niet stellen dat het bij die banen om een volwaardig loon gaat waar je ook nog van kunt leven. Het is leuk als bijbaantje, maar niet als bron voor het hoofdinkomen.

Geen opmerkingen: