woensdag, april 04, 2007

Rare terminologie.

In allerlei media en reclameuitingen kom is steeds weer de kreet "biologische produkten", "biologisch vlees", biologische groente" en dergelijke tegen.

Biologie gaat gewoon over planten en dieren, alle groente en alle vlees is biologisch. Of die nu bol staan van de hormonen, de kunstmest, de bestrijdingsmiddelen enzovoort of niet.

Men bedoeld ongetwijfeld "biologisch verantwoord", of eigenlijk "biologisch verantwoord geteeld/gefokt/geproduceerd". Maar omdat dat zo'n mond vol is vindt men het kennelijk handiger die onlogische kreet te gebruiken. Terwijl er toch zo'n mooi term voor is.

Niet voor niets bestaat er zoiets als een EKO-keurmerk voor ekologisch verantwoord geproduceerde zaken. Waarom wil men er maar niet aan om die term op grotere schaal te gebruiken? "Eko-produkten", "Eko-vlees", "Eko-groente" en dergelijke is ook lekker kort en dekt de lading een stuk beter dan die kreet biologisch waar immers alles wat groeit en bloeit onder valt, op welke wijze dan ook geproduceerd.

Geen opmerkingen: