zondag, juni 03, 2007

Klompenmaker gezocht.

In afwachting van Tatort (ik kijk er bijna nooit naar, maar volgens de gids moet dit een bijzonder goede aflevering zijn die zelfs een Emmy-nominatie kreeg) zag ik nog een stukje van de Bingo-Lingoshow (je weet wel: van die kaartjes waarmee je in allerlei winkels dood wordt gegooid).

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft sinds enige tijd een gespecialiseerd kankercentrum waarin alle disciplines waarmee een patiënt te maken krijgt verenigd zijn. Hierdoor kan de diagnose en het behandelplan binnen 48 uur worden vastgesteld terwijl dat voorheen door de vele afspraken bij allerlei verschillende afdelingen die hiervoor nodig waren weken of zelfs maanden kon vergen.

Voor dit centrum is nog een polikliniek nodig en die moet betaald worden van het geld dat deze loterij opbrengt.

En toen ontstond er spontaan een ernstig gebrek aan mijn klomp.

De regering heeft steeds de bek vol over meer efficiency, verzuimbeperking en dergelijke. Als er nu iets een toonbeeld van efficiency is lijkt me dit centrum dat wel. En de economische voordelen in de vorm van minder behandelkosten en minder verzuim door tijdige ontdekking en behandeling (om van minder sterfgevallen nog maar te zwijgen) konden wel eens vele malen groter zijn dan de kosten voor het bouwen en inrichten van zo'n polikliniek.

Maar stelt deze regering zich volmondig achter deze nieuwe behandelmethode? Nee dus, die moet maar gefinancierd worden middels een loterij.

Ik ga even mijn klompen in de container gooien en er daarna zelf ook nog maar even boven hangen, een teiltje lijkt me deze keer niet afdoende.

Geen opmerkingen: