vrijdag, juli 20, 2007

Doordenkertje.

Na de hittegolven van de laatste jaren, waardoor bijvoorbeeld in 2003 1000 tot 1500 mensen extra overleden, werd door het ministerie voor Volksgezondheid een nationaal hitteplan in elkaar geknutseld dat middels voorlichting de bevolking beter moest wapenen tegen de gevolgen van een hittegolf.

Belangrijk wapen was een sticker waarvan er ondertussen al ruim 900.000 waren vervaardigd en verspreid onder huisartsenposten, gezondheidsdiensten, bibliotheken, zorginstellingen en apotheken.

De sticker gaf een aantal adviezen als 'vermijd spanning, blijf uit de hitte, zorg voor koelte' en 'drink geen koffie en thee of alcohol'. Dit omdat deze dranken vochtafdrijvend werken. Inmiddels heeft dat een schadepost van tienduizenden euro's opgeleverd want na enig nadenken kwam men tot de conclusie dat dat advies voor wat betreft koffie en thee misschien toch niet zo slim was zodat de stickers nu vernietigd worden.

De campagne richt zich namelijk vooral op ouderen en die drinken vaak voornamelijk koffie of thee, die dranken in de ban doen kan dus wel eens een averechts effect opleveren.

Ik zelf drink al mijn hele leven bij warmte vrijwel uitsluitend warme dranken (met name thee) en heb daar nog nooit problemen van ondervonden. In tegendeel: het vochtafdrijvend effect van koffie en thee bestaat wel degelijk maar leidt anders dan bij alcohol beslist niet tot een verstoring van de vochtbalans in het lichaam. Niet voor niets wordt in warme streken juist voornamelijk koffie of thee gedronken. Bovendien worden warme dranken veel beter verdragen terwijl koude dranken veel eerder tot extra zweten leiden en bovendien de maag en darmen er behoorlijk door van slag kunnen raken met diarree tot gevolg. En dat levert een veel groter risico van uitdroging op dan het geringe vochtafdrijvende effect van thee of koffie.

In de (para)medische wereld wordt besmuikt gesproken over een blunder van de eerste orde. Ik vraag me af of degenen die de sticker ontwikkelden misschien niet beter eerst hun eigen adviezen hadden kunnen opvolgen. Om daarna met een koel hoofd even wat verder door te denken.

Geen opmerkingen: