zondag, juli 08, 2007

Ze doen ut weer.

Het UWV komt, voor het zoveelste jaar op rij, met een advies om de WW-premie te verlagen. En omdat de regering dat advies niet of nauwelijks opvolgt wordt het verschil tussen de betaalde en de noodzakelijke premie steeds groter. Waardoor de verzekeringsfondsen steeds verder uit hun voegen barsten.

Gezien de verwachte verdere daling van het aantal mensen dat een ww-uitkering heeft van dit jaar circa 250.000 naar volgend jaar circa 176.000 luidt het advies nu om de premie zo ongeveer te halveren: van 8,25 naar 4,34%.

Vorig jaar werd tenminste nog een deel van het advies overgenomen, niet zozeer omdat het kon maar veel meer om het beloofde zoet toch nog een beetje waar te kunnen maken, hoe men dit jaar met dit advies omspringt is voorlopig nog even afwachten. Maar ik heb er een hard hoofd in.

Vakbonden en werkgeversorganisaties roepen ook al jaren zonder resultaat om opvolging van die adviezen om de premie fors te verlagen omdat de fondsen allang vol zitten en op deze manier de loonkosten dus nodeloos opgeschroefd worden.

Helaas kan het UWV, dat de pot beheert, roepen wat het wil: dat advies is verplicht, ernaar luisteren niet en het blijft de regering die uiteindelijk de premie vaststeld. En zolang die te hoge premies een leuke camouflagetruc zijn om de tekorten onder die befaamde 3% te houden vrees ik dat we met zijn allen straks weer het nakijken hebben.

Geen opmerkingen: