dinsdag, augustus 14, 2007

Stereotype.

Dit log vindt zijn oorsprong in een logje van Cinner waarin zij naar aanleiding van de cursus "Klaarkomen" zich verbaasde over het de geringe resultaten van de sexuele revolutie als het ging over hoe er tegen vrouwen en sex aan wordt gekeken.

Zij besloot het log met de zinnen "En vrouwen met uitdagende kleding vrágen er natuurlijk om, waar ik nooit hoor dat die man in de lift bepoteld mocht worden omdat hij wel een erg korte spijkerbroek aanhad (een kleine groep homosexuelen daargelaten misschien).

Wat is dat toch dat dat stereotype beeld van de vrouw de wereld maar niet uitgaat?"

Ik meende daar tegenin te moeten brengen dat de laatste tijd wat reclamemakers hun uiterste best deden om daar verandering in te brengen door bijvoorbeeld in een cola reclame de liftmonteur door een aantal vrouwen te laten bespringen of in een reclame voor een deo een man door iedere vrouw die in de buurt kwam te laten bespringen danwel de kleren van het lijf te laten rukken. Waarbij die mannen dan kijken alsof ze het nog leuk vinden ook. Daarmee volgens mij een stereotype neerzettend van de man die altijd wel wil en daar eigenlijk ook op uit is.

Hierop reageerde Stefan met de, wellicht retorisch bedoelde, vraag "Is dat niet zo dan?"

Ik denk dat die vraag precies illustreert dat dit inderdaad een redelijk breed aangehangen stereotype is dat door deze reclame nog eens extra versterkt wordt. Veel mannen zullen er inderdaad graag over fantaseren. Maar fantaseren is nog iets anders dan het echt willen. De meeste mannen zouden zich volgens mij geen raad weten als ze in de lift door drie vrouwen werden besprongen, op het strand door hordes vrouwen werden bestormd of door hun schoondochter zich de kleren van het lijf gerukt zagen worden. Zelfs het vrij algemeen als optimale mannendroom geziene triootje (met twee vrouwen uiteraard - wat Cinner ook al aangaf) is de meeste mannen in de praktijk waarschijnlijk al te veel en zorgt eerder voor op zijn minst grote verwarring dan voor een optimaal geluksmoment.

Wat denken jullie: Feit - zoals Stefan kennelijk verondersteld - of toch een stereotype waar in de praktijk net zo weinig van klopt als van die vrouw die er met uitdagende kleding gewoon om vraagt?

Geen opmerkingen: