woensdag, oktober 31, 2007

Oud nieuws.

RTL had kennelijk wat tijd over in hun nieuwsuitzending van vanmiddag en daarom maar een item dat eerder was blijven liggen opgegraven. Nu vind ik het feit dat ze oud nieuws brengen al niet zo geslaagd, maar dat het ook nog fout nieuws blijkt te zijn wordt toch wel erg slordig.

Het betrof een item over de bikedispenser waar een fiets uit de muur getrokken kan worden. Veel buitenlanders vinden het al eigenaardig dat Nederlanders eten uit de muur trekken, dus hoe die hier over gaan denken? Het werd gebracht alsof het de eerste van dergelijke dispensers betrof die in Arnhem in gebruik was genomen. Dat was al niet geheel in overeenstemming met de waarheid. Weliswaar is het de eerste die, op 20 september, in het kader van een samenwerking met OV-fiets werd geopend, in Eindhoven werd echter bij Industrieterrein de Hurk in 2006 al een dergelijke installatie neergezet.

Men hoopt hiermee meer mensen te bewegen tot het gebruik van het openbaar vervoer. Met behulp van de (OV)-chipkaart is het immers simpel: binnen 20 seconden zit je op de fiets om de laatste kilometer(s) naar kantoor af te leggen. 's Middags schuif je de fiets weer simpel in de automaat en vervolg je de reis weer met de trein.

Of dat echter tegen de door RTL genoemde prijzen een groot succes wordt betwijfel ik ten zeerst. Daar wisten ze te verkondigen dat het huren van de fiets € 3,-- per uur ging kosten. Op een 8-urige werkdag, met een pauze en de fietstocht van en naar het station toch al snel € 27,-- per dag. En daar komt het treinkaartje dan nog bij. Voor dat bedrag kan je de benzine vanaf Maastricht of Delfzijl ruimschoots betalen met geld over om af en toe iets leuks te doen.

Gelukkig leverde Google een keurige link naar de Fietsnieuws-site op waar behoorlijk afwijkende bedragen werden genoemd voor de bikedispenser in Eindhoven: € 2,75 per dag of een maandkaart van € 27,50. Dat lijkt mij een veel aantrekkelijker en waarschijnlijker tarief. Het komt ook beter overeen met de op de site van OV-fiets genoemde tarieven (€ 2,85 per periode - maximaal 20 uur).Of automobilisten daar werkelijk mee uit hun heilige koe te krijgen zijn is nog even afwachten maar aangezien ik sowieso op het openbaar vervoer ben aangewezen kan ik initiatieven die er toe leiden dat er op meer stations en makkelijker, zonder rekening te hoeven houden met openingstijden, een fiets te huren is alleen maar toejuichen.

Geen opmerkingen: