woensdag, februari 13, 2008

Groen?

Nederland heeft er een "groen" bedrijf bij. Op de Maasvlakte bevindt zich een gamba kwekerij. Het kweken van deze diertjes is echter een nogal energievretende bezigheid: het water moet tropische temperaturen hebben en in de kassen waarin de 1 miljoen gamba's worden gehouden heerst dan ook een bijzonder aangename temperatuur van 28 graden.

Maar niet getreurd: het bedrijf is uiterst milieuvriendelijk. Alle energie komt namelijk uit de restwarmte van een nabijgelegen kolencentrale. Zonder deze relatief goedkope energie zou het bedrijf ook geen schijn van kans hebben in ons klimaat en ook nu zijn de gamba's met één euro per stuk nog altijd 30% duurder dan de in bevroren toestand ingevlogen exemplaren.

Topkoks/restaurants zijn echter dol op deze verse diertjes die een betere smaak en structuur schijnen te hebben dan de diepvriesexemplaren en behoren dan ook tot het selecte gezelschap van klanten van deze kwekerij.

Toch heb ik wat twijfels bij het groene karakter van dit bedrijf. Toegegeven: het zorgt niet voor extra uitstoot. Het zorgt echter ook in het geheel niet voor minder uitstoot, er wordt geen verbruik van vuile energie vervangen door schone maar een nieuwe industrie gevestigd die de beschikbare schone energie gebruikt. Eigenlijk zou het natuurlijk veel effectiever zijn geweest als bestaande industrie van deze energie gebruik was gaan maken.

En gezien het beperkte aantal klanten dat deze kwekerij kan bedienen zal het ook niet echt schelen in de vervuiling door het vanuit het buitenland aanvoeren van de diepvries variant.

Groen? Nou, O.K., op zich is het een groen bedrijf. Echt bijdragen aan vermindering van de uitstoot doet het echter geenszins.

Geen opmerkingen: