maandag, april 07, 2008

Trots op Nederland (3)

Nou, dat gaat vast helemaal goed komen. Straks staan we als Nederlanders uiteraard met de borst vooruit, de duimen in het vest gehaakt en met een goedmoedige glimlach op het gelaat te vertellen dat wij inderdaad dat landje zijn dat de ontwikkelingshulp zo goed als volledig overboord heeft gezet. Als dan de vraag komt wat we dan nu doen, of we een betere manier hebben gevonden om die landen te helpen gaan we pas echt glimmen. Dan kunnen we vol trots vertellen dat we helemaal niks doen en dat we van dat geld nu onszelf helpen.

Dan heb je natuurlijk van die zeurpieten die zich afvragen of dat het vluchtelingenprobleem niet vergroot, maar ook daarop hebben we ons antwoord klaar. We hebben Nederland grondig dichtgespijkerd, daar komt geen vluchteling meer in. En al helemaal geen vluchteling die niet bestand is tegen de abominabele economische omstandigheden en de hongersnood in zijn vaderland. Zulke economische vluchtelingen kunnen we missen als kiespijn. Een betere methode om ze te helpen? Onze nationale ontwikkelingshulp aan boeren en exporteurs stopzetten en handelsbarrières opheffen? Waarom zouden we, wij kunnen onszelf prima redden en dat is iets om trots op te zijn. Laten zij dat ook maar eens voor elkaar zien te krijgen.

Glimmend van trots over zoveel wijsheid, zoveel sociaal karakter, zoveel rechtdoorzee beslissingen samengebald in zo'n klein landje wenden wij ons vervolgens hautain wuivend en knikkend af van het gepeupel dat het niet begrijpt.

YEAH, RIGHT, IN YOUR DREAMS R.V.

Maar niet in de mijne. Om enige kans te maken dat ik me eens een beetje trots op Nederland voel kan ik alleen maar hopen dat U bij de eerstvolgende verkiezingen zo ongenadig hard op Uw bek gaat dat spierscheuringen nog wel Uw kleinste zorg zijn. Hopen dat U daarna Uw TON in Uw zak steekt (als vrouw met ballen heeft U die ongetwijfeld nietwaar?) en op een onbewoond eiland harde noten gaat kraken onder een palmboom. (let op: niet te hard aan de boom schudden, dat kan voor heel wat hoofdbrekens zorgen).

En als U dan af en toe vrolijk wuift naar Uw geperoxideerde buurman een eiland verderop: dan, en geen moment eerder, wil ik er eens over gaan denken of er reden is om trots op Nederland te zijn.

Geen opmerkingen: