zaterdag, augustus 02, 2008

Eet smakelijk.

Behalve de gevleugelde bezoekers heb ik eerder deze week ook wat van de eetbare inhoud van mijn tuin op de foto gezet. Zoals de wilde braam die een prima beveiliging tegen insluipers vormt zoals hij tegen de schutting groeit die mijn tuin scheidt van het terrein met garageboxen van de buren. Bramen geeft hij, hoewel die op deze foto niet te zien zijn, ook genoeg. Die zitten echter wat dieper verscholen tussen de nieuwe uitlopers, wat het plukken tot een onaangenaam klusje maakt, het opeten (of tot jam verwerken) compenseert de schrammen echter ruimschoots want ze smaken prima. Bij het terras het ik trouwens tegen de achterwand nog meer bramen staan, maar dan de, gekweekte, doornloze variant.

De komkommers doen het nog steeds prima, ik zal er weer een stel weg moeten geven want vanmorgen heb ik er maar liefst 12 geplukt. Nu zijn dit kleine komkommertjes, ze worden niet groter dan een centimeter of 20-25, maar zoveel eet ik er nu ook weer niet. Andere zaken kan ik invriezen, maar met komkommers gaat dat niet, daar blijft na ontdooien een papje van over, dus dan maar buren en vrienden er geregeld blij mee maken. Er blijft nog genoeg over voor in de salade of om geraspt met een sausje als bijgerecht bij de warme maaltijd te verorberen. Ergens toch maar goed dat ze verkeerd gelabeld waren: als het de normale komkommers van 40 centimeter waren geweest had ik zolangzamerhand echt niet meer geweten waar ik ze moest laten.

Ook de tomaten doen het goed. Op de foto zijn twee van de vier planten te zien en in de linker begint de onderste tros al duidelijk wat minder hard groen te kleuren: een teken dat de oogst niet meer zo heel lang op zich zal laten wachten. Dat bleek later in de week ook wel: van die onderste tros is er inmiddels één rijp en vier andere zijn al mooi oranje verkleurt. Ook andere trossen in alle vier de planten beginnen al mooi te verkleuren. Ze smaken prima op brood of in de salade, maar uiteindelijk zullen het er zoveel zijn dat er niet tegen te eten is. Dat geeft niets: ik kook er tomatensoep van die per halve liter verpakt in de vriezer gaat. Kant en klaar gekruid, te zijner tijd hoef ik alleen nog wat balletjes en wat groente en vermicelli toe te voegen. Dan kan ik midden in de winter ook nog van tomatensoep van eigen tomaten genieten.

Als laatste de courgette die al diverse exemplaren heeft opgeleverd. Veel daarvan zijn in partjes of plakjes gesneden in de vriezer belandt voor later gebruik, maar het exemplaar op de foto is vanmorgen geplukt en vindt morgen zijn einde in een ovenschotel. De volgende die oogstrijp zal zijn lijkt een stuk rechter uit te vallen en zal dan gebruikt worden om gehalveerd en uitgehold te worden om daarna met een heerlijke vulling van gehakt, kruiden, champignons,knoflook - ook uit eigen tuin - en paprika tot twee dagen heerlijk eten omgetoverd te worden.

Aan de andijvie, sla, worteltjes en bietjes is niet zoveel bijzonders te zien dus om het log niet overdreven lang te maken heb ik daar maar geen foto's van gemaakt.

P.S. Het lijkt vandaag een van de betere slechte vlinderdagen te zijn, ik heb al drie soorten gezien en zal eens proberen of ik er in de loop van de dag wat foto's van kan maken voor een volgend logje.

Geen opmerkingen: