maandag, december 29, 2008

Appel (bananen, ananas) flappen (beignets)

Het onderstaande recept is voldoende voor circa 30 stukken fruit.

Appel: 6 goudreinetten. Steek met een appelboor de klokhuizen uit de appels en schil ze. Snijdt ze vervolgens in ringen van ongeveer 1 1/2 centimeter dik (circa 5 per appel). Dep ze even droog en bestrooi ze desgewenst licht met kaneelpoeder.

Ananas: 2 blikken ananasschijven (8 stuks per blik). Haal de schijven uit het blik en laat ze goed uitlekken. Halveer de schijven en dep ze even droog.

Bananen: 8 bananen. Verwijder de schil. Snijdt de bananen door midden en halveer de helften in de lengterichting. (je krijgt dan dus platte, lange strips, niet in vier brokken snijden!)

Voor het beslag: 250 gram bloem, 2 eieren, 1 flesje(3 deciliter) oud bruin bier.

Maak van bloem, eieren en het bier een glad beslag. Verhit de olie/het vet tot 180 graden. Dompel de stukken fruit in het beslag en laat deze voorzichtig in de olie/het vet glijden. (NB: dit recept levert een vrij dun beslag op dat tijdens het overbrengen nogal wil druipen: dek het werkoppervlak dus af met b.v. een oude krant - ik gebruik voor het onderdompelen en overbrengen de vleesvork om te voorkomen dat ik onnodig veel beslag mee schep). Doe niet meer tegelijk in de pan dan gemakkelijk naast elkaar kan drijven. Keer de flappen na circa anderhalve minuut. Schep ze uit de pan als ze rondom goudbruin zijn (NB als je te lang wacht zullen ze barsten, dat kan op zich geen kwaad maar het vet/de olie gaan dan nogal spetteren en de suikers uit het fruit verbranden dan in het vet/de olie wat de kwaliteit daarvan snel terug doet lopen). Leg ze op een met keukenpapier bedekte schaal om uit te lekken.

Bestrooi ze voor het opdienen met ruim poedersuiker. Eet smakelijk.

Geen opmerkingen: