vrijdag, februari 13, 2009

Paraskevidekatriafobie.

Een slechte dag vandaag voor bijgelovigen: het is vrijdag de dertiende. Het is trouwens een slecht jaar voor bijgelovigen: in sommige jaren valt maar één vrijdag de dertiende, in de meeste jaren vallen er twee maar dit jaar behoort tot de top jaren met drie keer een vrijdag de dertiende: vandaag, 13 maart en 13 november. Vrijdag de dertiende komt sowieso vaker voor dan welke andere dag/datum combinatie: over de 400-jarige cyclus van onze kalender komt hij 688 keer voor, de andere dagen van de week vallen tussen de 684 en 687 keer op de dertiende.

Als je dus vandaag met je verkeerde been uit bed stapt, de thee vergeet te roeren, je brood te laat uit de diepvries haalt, de autoruiten onder het ijs aantreft, op je werk al weer dat rotklusje in je maag gesplitst krijgt en in de gids die mooie film die je graag had willen zien over het hoofd ziet dan heb je een excuus.

Voor ernstiger ongemakken zul je echter toch op zoek moeten naar een andere verklaring: enig wetenschappelijk bewijs voor extra veel ongelukken, sterfgevallen en andere ongemakken op vrijdag de dertiende is nooit gevonden. Dat geldt trouwens ook voor dinsdag de dertiende die in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen als ongeluksdag wordt gezien. Onderzoek lijkt zelfs aan te tonen dat er op vrijdag de dertiende juist minder ongelukken gebeuren: wellicht omdat men dan extra oplettend is om gevaar te mijden (door sommigen zover doorgevoerd dat ze zelfs de deur - of hun bed - niet uitkomen)(nogal dom eigenlijk als je er even bij nadenkt: de meeste ongelukken gebeuren thuis en de meeste mensen gaan in bed dood).

Ik maak me er niet druk om en laat ook vandaag mijn zwarte aanloopkat gewoon binnen, gelukkig heeft hij op zijn borst een stok of drie witte haren.

Oh, en die logtitel? Dat is gewoon een neologisme voor "angst voor vrijdag de dertiende".

Geen opmerkingen: