donderdag, augustus 20, 2009

Het hagelt, het hagelt.......

...maar ik kan er géén chocola van maken.

Lange tijd leek het hier of dat weeralarm voor niet meer dan wat sluierbewolking was afgegeven. Die verscheen aan het begin van de middag, maar was een uurtje later ook weer volledig opgelost om plaats te maken voor volle zonneschijn.

Op mijn terras, in de schaduw van de schuur maar een meter verderop volop in de zon en beschut liggend, liep de temperatuur op tot 36,5 graden en bleef urenlang op dat niveau.

Na 5 uur vanmiddag nam de bewolking echter geleidelijk weer toe: eerst weer in de vorm van sluierbewolking met af en toe wat schapenwolkjes maar tegen half zeven was het toch geheel bewolkt en was de wind, die eerder op de middag al was toegenomen maar toen vooral meer warmte leek aan te voeren, vlagerig geworden en koelde het snel af naar 23 graden.

Tegen zeven uur was vanuit het zuidwesten een snel naderende staalgrijze lucht te zien met hoog optorenende koppen en begeleidt door duidelijk en aanhoudend gerommel.

Om kwart over zeven was het dan zover: ineens werd er boven een enorme bak water leeggekiept waar men in verband met het warme weer kennelijk een treinwagon ijsklontjes bij had gestort die zich nu als brokken van maximaal een centimeter tussen de regendruppels voegden.

Het ging even aardig te keer, maar om nu te zeggen dat het angstaanjagend of bedreigend was? De wind was lang niet stormachtig te noemen en nu, een kwartiertje later, is het alweer nagenoeg droog.

Ik wacht nog even met mijn eindoordeel, maar tot nu toe lijkt het er op dat het weeralarm vooral weer alarm was en dat het voorzegde noodweer zich heeft bedacht en Nederland heel laat.

Of heeft het elders toch wél zo gespookt als de weerprofeten ons wilden doen geloven?

Update 20:10: het regent weer, deze keer zonder hagel en nog steeds geen harde wind,maar er zit nu wel een fotograaf in de wolken verstopt met een hele grote flitser terwijl er ook een man of wat op de grote trom zit te beuken.

Geen opmerkingen: