zondag, oktober 17, 2010

Ik was op vakantie.


OK, dat was inmiddels al bijna twee maanden geleden, maar aan een verslag was ik nog niet toegekomen. Zoals velen zich nog wel zullen herinneren was die laatste week van augustus nogal stormachtig en nat. BAD Bentheim deed dan ook vooral het eerste deel van de naam eer aan. Nadat we zondag de tenten nog droog op konden zetten begon het te regenen en dat is het blijven doen. Soms wat harder, soms wat minder hard, maar veel kans om iets droog te krijgen kregen we niet.

Nu heb ik in andere jaren ook wel eens een beste hoeveelheid water gekregen in Bentheim, maar dit sloeg toch echt alles. Ondanks het aflopende terrein bleef er overal zo veel water staan dat we op uitgebreide schaal greppels moesten gaan graven om de afvoer van het water zoveel mogelijk te bespoedigen. Buiten dit graafwerk werd de meeste tijd dan ook binnen doorgebracht. Niet alleen in de tent gelukkig: er is in Bentheim ook genoeg te doen en beleven waarbij je een dak boven je hoofd hebt.

Zoals een bezoekje aan de ijssalon, het radiomuseum of het slot. En natuurlijk een bezoek aan het Kurbad. Waar we trouwens wel buiten zijn gaan zwemmen: dat de lucht boven het water amper de 15 graden haalde deerde ons niet echt: het water was 32 graden. Op de laatste zaterdag van augustus zou dan traditiegetrouw de grote Flohmarkt in het slotpark zijn. Maar ook deze viel letterlijk in het water: het was zo'n natte modderzooi in het park dat het niet verantwoord was daar massa's mensen in los te laten zodat, voorzover mij bekend, voor het eerst in de geschiedenis de Flohmarkt geheel werd afgelast.


Veel foto's heb ik dus niet gemaakt die week, maar dat heb ik de laatste zondag wel weer goedgemaakt. Het weer begon toen een beetje op te knappen en omdat het maandag nog beter zou worden hebben we besloten pas maandag, met hopelijk droge kampeeruitrusting, terug te gaan zodat we de zondag vrij hadden voor andere bezigheden.

We kozen daarbij voor Tiergarten Nordhorn. Een vrij kleine dierentuin op een oppervlakte van 10 hektare die deels wel wat aan Emmen doet denken: midden in de bebouwing, sommige omwonenden hebben vanaf de bovenverdieping een prima uitzicht op de dierentuin, veel ruime natuurlijk ingerichte gebieden voor verschillende diersoorten waar je in enkele gevallen ook doorheen kunt lopen midden tussen de dieren (hoewel er ook nog wel wat, ouderwets aandoende, kooien zijn voor bijvoorbeeld de grote katachtigen). Echter ook een boerderij met alle bijbehorende boerderij dieren waar binnen ook de inrichting met veel oud tot zeer oud meubilair en gereedschap te bezichtigen is, met als je geluk hebt een uitgebreide toelichting door de "boer".

Helaas had het dierenpark nu al voor de tweede keer dit jaar met de gevolgen van slecht weer te kampen: nadat eerder de zware stormdepressie Norina voor heel wat schade had gezorgd die nog niet eens volledig hersteld was bleek nu in de buurt van Nordhorn een dijk doorgebroken waardoor het deel langs de afgesloten rivierarm( met ondermeer de oeverzwaluwenwand) waar de dierentuin aan ligt nu niet toegankelijk was. Op de eerste foto is midden in het water zelfs een mast te zien. Deze staat naast een bankje midden op een parkeerterrein dat dus onder minimaal een meter water stond. Op veel plaatsen in de dierentuin werd dan ook nog druk aan het herstel gewerkt en sommige dieren zaten noodgedwongen op andere locaties dan de plattegrond aangaf terwijl enkele dieren tijdelijk in andere dierenparken waren ondergebracht.

Desondanks was er genoeg te zien en te fotograferen en ik verluchtig dit logje dus maar met een ruime selektie uit de circa 150 foto's die ik er maakte.

Geen opmerkingen: