donderdag, oktober 21, 2010

Zuinig aan + aanvulling.

Nee, die titel slaat niet op mijn persoonlijke energie. Die is al meer dan twintig jaar wat beperkt dus daar ben ik wel aan gewend en meestal lukt het me ook prima om mijn tempo zodanig aan te passen dat ik mezelf niet voorbij loop. (zodat ik nog steeds niet helemaal bij ben met het lezen van al jullie logjes).

Hij slaat ook niet op mijn financiën. Die zijn prima in orde. OK, ik kan niet iedere dag biefstuk eten, maar dat lijkt me toch behoorlijk te gaan vervelen terwijl ik die dingen bovendien in verband met de immuunsuppressie alleen mag eten als ze helemaal doorgebakken zijn. En dan zijn het maar taaie lappen waar ik de prijzen die er voor gevraagd worden helemaal niet voor over heb.

Nee, het gaat om mijn energieverbruik. Meer specifiek om het deel daarvan dat aan verlichting op gaat. Jaren terug was ik denk ik al een van de eersten die een aantal veel gebruikte lampen verving door LED-lampen. Eerder dit jaar meldde ik hier al dat ik nu bezig was geleidelijk alle lampen in huis te vervangen door LED-lampen. Dat proces is inmiddels grotendeels voltooid.

Tijd om eens op een rijtje te zetten wat dat nu eigenlijk scheelt. Toen overal nog gloeilampen in zaten kwam mijn electriciteitsverbruik voor verlichting als ik alle lampen in huis tegelijkertijd aan zou zetten op 788 Watt. Na wat tel en rekenwerk blijkt dat inmiddels teruggelopen tot 146 Watt. Binnenkort vervang ik ook nog de twee kaarslampjes in de afzuigkap en zakt dat nog verder naar 132 Watt. En als er op een gegeven ogenblik een goede vervanger is voor de TL balk aan het plafond van de keuken en de kleine TL's onder de keukenkastjes moet ik in de buurt van de 100 Watt of zelfs daaronder kunnen komen. De enige lampen die dan niet vervangen zijn en dat waarschijnlijk ook niet worden zijn de grote plafondlampen in de woonkamer. Daar zitten nu spaarlampen van 7 resp. 11 Watt in dus veel valt daar waarschijnlijk toch niet op te besparen en bovendien branden die zelden: eigenlijk alleen bij een grote schoonmaak of als ik met een of ander priegelklusje bezig ben waarbij veel licht het werk aanmerkelijk vergemakkelijkt.

Nu branden natuurlijk alle lampen in huis nooit tegelijk. En sommige lampen branden veel vaker en langer dan andere. Sommige lampen branden wel 10 uur of meer per dag (ik zou nog aanzienlijk kunnen besparen door om 23.00 uur op bed te gaan in plaats van om 02.00 uur, maar ik ben toch echt meer een avond en nacht mens dus dat zou me beslist niet bevallen). Andere lampen branden misschien een uurtje per dag terwijl weer andere maar aan een paar uur per week komen. Het gemiddelde van drie uur per dag waarvan uitgegaan wordt voor het berekenen van de te verwachten levensduur van lampen lijkt me echter in mijn situatie redelijk te kloppen.

Dat betekend dus dat ik in de huidige situatie globaal 2 kilowatt per dag bespaar. Dat telt over een jaar toch behoorlijk aan. Voor mijn beurs een flinke meevaller. Voor het milieu een druppel op een gloeiende plaat. Maar als we nu met alle circa 6 miljoen (correct me if I"m wrong) huishoudens in Nederland hetzelfde doen gaan al die druppeltjes bij elkaar toch een aardige straal vormen.

En kunnen we misschien af van het idee dat we nieuwe kernenergie- dan wel kolencentrales nodig hebben omdat alternatieve, groenere vormen van energieproductie niet snel genoeg resultaat op zouden leveren. Wat overigens meer aan de wil dan aan de mogelijkheden ligt!

Aanvulling: naar aanleiding van de eerste reactie even wat meer informatie.
De hele collectie LED-lampen heeft mij ruim 500 euro gekost. De besparing beloopt, rekening houdend met vakanties waarin dus niets bespaard wordt, circa 6-700 kilowatt en dat komt neer op ongeveer 185 euro. Zodat ik ze in mijn geval dus in een jaar of drie terugverdien. Niet gek bij een verwachte levensduur die uiteenloopt van 10 tot wel 30 jaar.

Een ander punt is de lichtopbrengst van de huidige LED-lampen. Die is in lumen minder dan die van gloei- en spaarlampen. In mijn geval is dat niet zo'n probleem: ik gebruik vooral spots om bepaalde zaken uit te lichten (een schilderij, het boek dat ik aan het lezen ben) en wil niet hele ruimtes in het licht laten baden. Voor vervanging van die spots is de lichtopbrengst ruim voldoende. Ik heb zelf geen probleem met wat minder licht op trap, overloop, slaapkamers etc. en vond de 40 watt lampen die daar op de meeste plaatsen geplaatst waren altijd al wat overdreven. Ik kan me prima redden bij de hoeveelheid licht die de LED-lampen nu geven, maar wens je echt in een zee van licht door het huis te kunnen gaan dan zou ik toch nog even wachten op LED-lampen met een hogere lichtopbrengst.

Geen opmerkingen: