vrijdag, november 19, 2010

(Bijna) alles in orde.

Bij de controle gisteren bleek mijn longfunctie een fractie lager dan voor mij gebruikelijk is. Er waren verder echter geen bijzonderheden, de longen klonken verder prima en ik ben ook niet kortademiger dan anders. Waarschijnlijk lag het dan ook meer aan het feit dat ik al om zes uur op moest om op tijd in Groningen te zijn, met tot gevolg dat ik tegen de tijd dat de longfunctie werd gemeten al weer behoorlijk honger had, en aan een licht maar hinderlijk hoestkriebeltje dat optimaal krachtig uitblazen steeds deed resulteren in een stevige neiging om in een hoestbui uit te barsten. Dat is niet bevorderlijk voor een goed resultaat van de meting dus probeer je dat tegen te gaan en waarschijnlijk heb ik daardoor niet helemaal tot het uiterste geblazen.

Het was allemaal geen reden om een extra controle te overwegen, gewoon zelf in de gaten houden en bellen als ik toch kortademig wordt of koorts krijg, maar dat geldt eigenlijk altijd al en is dus niets bijzonders.

Ook het activeren van reizen op saldo op mijn voordeelurenkaart lukte vlot. Alleen konden ze een vraag die ik had over automatisch op waarderen niet echt bevredigend beantwoorden. Wat ik me afvraag is wat er gebeurd als het saldo op je kaart b.v. zeven euro is. Automatisch opwaarderen gebeurd als het saldo lager is of wordt dan tien euro op het moment dat je incheckt. Maar voor de trein is het instaptarief tien euro. Dus staat er dan te weinig saldo om die tien euro af te boeken. Ik ben dus zeer benieuwd of het systeem dan wel zo werkt dat ik kan volstaan met de kaart voor de incheckautomaat te houden, of dat ik in zo'n geval toch nog eerst moet zorgen dat er voldoende saldo staat voor het instaptarief. Het beste antwoord dat men mij wist te geven was "dat komt vast wel goed". En laat ik nu in zesenvijftig jaar juist afgeleerd hebben al te zeer op "dat komt wel goed" te vertrouwen.

Thuis heb ik vervolgens toch automatisch opwaarderen er maar op gezet. Om dat definitief op de kaart te zetten moet je wel weer langs een ophaalpunt. Ik ben ondertussen met zoeken op internet en het lopen naar de plaatsen waar je alles moet activeren al meer tijd kwijt dan met een jaar lang kaartjes uit de automaat trekken dus het voordeel ontgaat mij nog steeds en zelfs in toenemende mate.

Dat ophalen van automatisch opwaarderen zou moeten gebeuren bij een winkel genaamd "Totaal Gemak" aan de Drift 2c in Drachten. Nu ligt dat deel van het winkelcentrum grootschalig op de schop en blijkt op dat adres dus in ieder geval niet een dergelijke winkel te vinden (nog afgezien van het feit dat ze er een kaartje bij tonen waarop dat adres twee keer op verschillende locaties is aangegeven). Nog wat extra zoekwerk op de pc leverde hopelijk de oplossing: er zit een winkel met die naam op Raadhuisplein 69, een paar honderd meter verderop. Morgen maar eens zien of ik daar inderdaad automatisch opwaarderen kan activeren.

Voorlopig blijf ik bij mijn mening dat het hele systeem op een behoorlijk chaotische manier wordt ingevoerd. Waarbij klantvriendelijkheid en informatie aan de gebruikers er maar wat bijhangen als zijnde noodzakelijk kwaad. Aan mijn vertrouwen in een en ander draagt beslist niet bij dat hier over een paar weken helemaal niet meer met strippenkaarten kan worden gereisd maar dat geen van de bussen waarmee ik gisteren naar Groningen en terug reisde van in/uitcheck apparatuur was voorzien.

Geen opmerkingen: