woensdag, november 17, 2010

Chips.

Morgen moet ik weer eens een keer naar Groningen voor de drie-maandelijkse controle in het ziekenhuis. Een mooie gelegenheid om mijn voordeelurenkaart toch maar eens te activeren als OV-chipkaart. Daarvoor moet je namelijk uiteindelijk op een station zijn om "de bestelling op te halen".

Dat we hier geen station hebben is slechts een van de redenen waarom ik dat tot nu toe niet gedaan had. Een tweede reden was dat ik hier in het noorden nog steeds niet in alle bussen terecht kan met zo'n chipkaart en dat ik geen zin had om én een strippenkaart én saldo op de chipkaart vooruit te betalen voor mijn vervoer. Binnenkort kan ik hier echter helemaal niet meer reizen zonder zo'n kaart dus moet het maar een keer. De provincie heeft overigens de vervoerders recent gewaarschuwd dat ze mensen die een OV-chipkaart hebben niet mogen dwingen een kaartje te kopen als de bus geen in/uitcheck mogelijkheden voor de chipkaart heeft, ze horen dan die mensen gratis mee te nemen.

De derde reden dat ik hem tot nu toe niet activeerde is dat ik al tijden probeer een keer zo uit te komen dat ik mijn strippenkaarten precies op gebruikt heb. Overgebleven strippen kun je namelijk niet inleveren, het enige wat je daar nog mee kunt is weggeven, bij het oud papier gooien of inlijsten als herinnering aan een tijd dat reizen met het OV nog simpel was.

Ook deze keer houd ik uiteindelijk twee strippen over. Geen vermogen, maar de vervoersmaatschappijen krijgen dus wel een onvrijwillige bijdrage in de kosten van de omschakeling van € 1,-- van mij en eigenlijk ben ik het daar helemaal niet mee eens.

Er zal echter weinig anders op zitten, zoals gezegd gaan de strippenkaarten er binnenkort helemaal uit, dus in plaats van nog een strippenkaart te kopen - met het risico over een paar weken met nog veel meer onbruikbaar geworden strippen te blijven zitten - of het risico te lopen dat ik binnenkort gedwongen ben een extra reis naar het dichtstbijzijnde station te maken om het alsnog te regelen kan ik toch beter nu de overstap maken.

Als dus morgen iemand voor je op het station in Groningen de kaartautomaat langdurig in beslag neemt: wind je niet op, ik ben het maar.

Geen opmerkingen: