maandag, maart 05, 2012

Even recapituleren.

Volgens het in opdracht van ons aller ( :( ) GW uitgevoerde onderzoek door een Brits bureau dat al op voorhand zijn bedenkingen had over de euro (hoezo "onafhankelijk?) heeft de euro ons een hoop welvaart gekost.

In de laatste 10 jaar is de economische groei in Nederland lager geweest dan in de twintig jaar daarvoor. En zoveel bijzonders is er in die tijd toch niet gebeurd? Alleen maar het instorten van de aandelenmarkten/uiteenspatten van de internetbubble, een wereldwijde economische crisis die in Amerika begon maar uiteindelijk wereldwijd de banken en op de trekhaak daarvan de rest van de economie meesleepte en de eurocrisis. Die laatste kun je inderdaad aan de euro wijten, maar die eerste twee hebben toch echt niets met de euro te maken.

Maar, roept G'tje dan: vergelijkbare landen als Zwitserland en Zweden hebben daar geen last van gehad. Uh, vergelijkbaar? Volgens mij drijven die landen geen van beiden vooral op de buitenlandse handel (import, export en doorvoer) en dat doet Nederland wel. Zodat Nederland dus niet geheel onverwacht wel wat meer last heeft van de gevolgen van ook die eerste twee tegenvallers uit de vorige alinea.

Volgens de verwilderde ideeën van dit heerschap is het vervolgens zo dat we gerust over kunnen stappen naar de gulden, dan besparen we al dat geld dat we de komende jaren uit moeten geven om de euro op de been te houden. Sorry, maar volgens mij zijn er op dat punt toch een aantal afspraken al gemaakt en garanties afgegeven en komen we daar niet zomaar onderuit. De kosten voor banken en dergelijke die fors af moeten schrijven op de Griekse staatsleningen verdwijnen in ieder geval niet.

Bovendien gaat meneer er gemakshalve maar van uit dat de gulden als zeer sterke munt terugkeert en direct een koerswinst doet verschijnen van toch al snel 10%. Nogal optimistisch: de euro en de gulden zijn geen van beiden meer hetzelfde als toen we naar de euro wisselden. De euro heeft zich in die tijd ook een sterke munt getoond (ondanks de problemen van de laatste tijd): zo is de koers tussen US dollar en euro in die tijd gestegen van minder dan 1 naar momenteel 1,32. Of daarop door de gulden nog extra winst geboekt kan worden is volgens mij nog maar zeer de vraag. Zo grandioos goed staan we er met onze huidige staatsschuld nu ook weer niet voor. Bovendien is terug wisselen tegen zo'n hogere koers misschien leuk voor de mensen maar voor de economie helemaal niet zo gezond: we worden dan gewoon ten opzichte van andere (Europese) landen een stuk duurder.

Ook de kosten van een wisseling terug naar de gulden worden volgens mij wat optimistisch ingeschat(of eigenlijk helemaal niet ingeschat: ik kan niet meer vinden dan de conclusie dat daar ook kosten aan verbonden zijn maar over de hoogte laat het rapport zich niet echt duidelijk uit: ergens wordt een bedrag van 51 miljard genoemd hoor ik nu, maar wat daar in meegerekend is blijft onbekend): Zo zul je moeten voorkomen dat er massaal misbruik wordt gemaakt van wisselvoordelen (door bijvoorbeeld flink te schuiven met locatie en valuta van reserves of zelfs geleend geld om na die beloofde stijging van de gulden de winst op te halen). Je zult Nederland dus financieel op de een of andere manier totaal op slot moeten zien te krijgen gedurende die omwisseling en dat lijkt me nogal een operatie (bij de wisseling naar de euro speelde dit veel minder: toen waren de wisselkoersen van te voren al vastgelegd en golden voor de hele eurozone. Ook als je jaren later nog b.v. guldens in wilde leveren voor euro's kreeg je nog steeds die vast wisselkoers. Bovendien gebeurde het toen overal tegelijk en hielden de afzonderlijke munteenheden op te bestaan terwijl nu de euro die wij in willen wisselen in de andere landen gewoon blijft bestaan. (Overigens zullen er ook bij de wisseling naar de euro internationaal valutahandelaren en andere speculanten zijn geweest die hopend op koersveranderingen het nodige gegoocheld hebben met de valuta waarin ze hun tegoeden aanhielden).

En dan heb ik het nog maar niet over het probleem (en de kosten) van het weer omrekenen van miljarden gegevens in kassa's, prijslijsten, bankgegevens en wat al niet meer. Of over hoe dat nu moet met dat omwisselen: Je kunt aan de muntjes nog zien door welk euroland die uit zijn gegeven dus in theorie is het misschien nog mogelijk om alleen Nederlandse munten om te wisselen voor guldens.Hoewel niemand in Nederland alleen Nederlandse munten in zijn beurs heeft en die Nederlandse munten over de hele wereld en zeker de hele eurozone verspreid zijn. Maar hoe zit dat met de bankbiljetten? Als je gewoon ieder bankbiljet dat wordt aangeboden omwisselt voor guldens gaat je hele idee van een gulden die meer waard is sowieso al de mist in: dan blijft men gewoon euro's(die immers in de overige eurolanden volop te verkrijgen zijn) inleveren zolang de koersvooruitzichten gunstig zijn en zal uiteindelijk die koers vanzelf in elkaar donderen doordat er veel te veel guldens in omloop komen. Maar hoe wil je dat keren??

Mijn conclusie: klinkt leuk, maar ga nu maar weer met je waterstofperoxide spelen want dit hele verhaal draait toch uit op weer alleen maar een praatje voor de bühne zonder dat er ooit iets van terecht komt.

Geen opmerkingen: