maandag, april 23, 2012

Idee? -1-

Nu de poten onder dit kabinet door GW rigoureus zijn doorgezaagd en de in mijn ogen altijd al wankele constructie nu toch echt om gaat vallen zullen we met ons allen toch echt na moeten gaan denken over de vraag "Wat nu?". Want in afwachting van verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet (dat gezien de door de peilingen verwachte zetelverdeling wel eens lang op zich zou kunnen laten gaan wachten) niets doen aan het feit dat er door Nederland bijna 5% meer wordt uitgegeven dan er binnen komt (wat neer komt op zo'n 80-90 miljoen euro per dag!) lijkt mij dé manier om alleen maar nog grotere problemen te veroorzaken die vervolgens alleen maar met nog zwaarder geschut op te lossen zullen zijn.

Om het goede voorbeeld te geven heb ik dus maar eens wat ideeën door mijn hoofd laten spelen en vandaag wil ik daarvan een eerste aan jullie voorleggen:

Het oorspronkelijke doel van die hele hypotheekrenteaftrek was het bevorderen van het eigenwoningbezit in Nederland. Bij woningen die een bepaalde standaard te boven gaan schiet men echter in mijn ogen het doel voorbij: niet alleen het eigenwoningbezit wordt gestimuleerd en gesubsidieerd, maar ook een flink stuk luxe.

Waarom dan niet de WOZ-waarde van een gemiddelde voor permanente bewoning bedoelde (daarmee laat ik vakantiewoningen en dergelijke er buiten) woning vastgesteld? Die naar mijn inschatting tussen de 250 en 300 duizend euro zal liggen. Of zelfs de WOZ-waarde van een basis standaard woning: voorzien van de ruimte en alle voorzieningen die van een hedendaagse woning verwacht mogen worden, maar niets meer dan dat (die zal naar mijn inschatting tussen de 150 en 200 duizend euro liggen).

Maximeer vervolgens de in Box 1 in aanmerking te nemen woningwaarde én de in Box 1 in aanmerking te nemen hypotheek op deze WOZ-waarde en laat het meerdere van zowel de waarde van de woning als van de hypotheek in Box 3 vallen.

Dat lijkt mij een aanzienlijke besparing op te leveren terwijl het oorspronkelijke doel van die aftrek (stimuleren van eigen woning bezit) vooralsnog in stand blijft (ik schrijf expres "vooralsnog": uiteindelijk ontkomen we er naar mijn mening niet aan dit systeem helemaal op de helling te gooien en geleidelijk geheel af te schaffen, over een mogelijkheid voor een eerste aanzet daartoe misschien bij een volgend idee meer)

5 opmerkingen:

Anoniem zei

van RadaR:

Allereerst een wat verlaat welkom terug, Frans. Het doet me plezier je weer aan de gang te zien.

En je timmert meteen al weer aan de weg door de politiek een helpend handje toe te steken. Mag ik jouw idee samenvatten als een wel al eerder gehoord voorstel om de hypotheekrenteaftrek te maximeren op bijv. 300.000? Het is netjes dat je daarbij alvast aangeeft wat de fiscale vertaling daarvan is. Het voorstel wordt 100% door mij ondersteund.

Frans54 zei

@Radar: ik miste het zelf ook, maar een grote hoeveelheid belastingaangiftes en een wat haperende gezondheid legden geruime tijd zoveel beslag op mijn tijd én op mijn beschikbare energie dat ik genoodzaakt was hier een pauze in te lassen.

Ximaar zei

Zeker een goed begin waar ik als het als hypotheekvrije huiseigenaar mee eens ben. Ik betaal dan ook geen huurwaardeforfait en ben er voor dat die ook tegen iets anders wordt weggestreept. Dat heen en weer pompen van geld via de overheid zie ik niet echt zitten, alhoewel het wel enige werkgelegenheid danwel bezigheidstherapie schept.

Wat minstens zo belangrijk is is een defragmentatie van het politieke landschap. Op deze manier krijgen we steeds een berg partijen die met moeite een kwart van de stemmen opstrijken. Daar valt weinig mee te bereiken. Beter was het geweest als er een paar fusies waren gekomen van partijen die toch al met elkaar optrekken.

Elke partij blaat nu dat ze opkomen voor het landsbelang. Maar zolang elke partij het partijbelang boven aan de eigen lijst heeft is dit een holle kreet.

Frans54 zei

Voor dat tegen iets anders wegstrepen van het huurwaardeforfait had ik al iets in gedachten. Dat kan ik dan net zo goed gelijk maar hier spuien ipv het voor een apart logje te bewaren: Waarom niet de hypotheekrente en andere aftrekposten anders behandelen waardoor ze niet meer tegen het hoogste tarief afgerekend worden? Dit kan door ze niet meer in mindering te brengen van het belastbaar inkomen maar ze afzonderlijk (negatief) te belasten volgens dezelfde schijven als de belastingheffing over het inkomen.
Hierbij zou de afschaffing van het huurwaardeforfait voor het deel van de woning dat in box1 blijft (zie het voorstel in het logje)misschien als compensatie kunnen dienen.

Aan de andere kant is geleidelijke verhoging van het huurwaardeforfait wel een redelijk simpele oplossing om op termijn de hypotheekrenteaftrek helemaal af te schaffen.

Toch nog even verder denken wat uiteindelijk op termijn de beste manier is om tot het gewenste resultaat te komen.

Anoniem zei

ik zou zeggen stuur maar op naar de partijen.

Maar moet wel zeggen dat volgens mij de hypotheek rente aftrek nog niet is aangepakt omdat ze dan zichzelf aanpakken en dat is wel het laatste wat ze willen....

ctje