maandag, mei 07, 2012

Kunstroute Cultuurfabriek Oosterhout -4-

Van de laatste twee adressen op zaterdag en vijf op zondag sla ik er in eerste instantie twee over omdat ik aan twee kunstenaressen nog wat extra aandacht wil schenken in een volgend logje. Ik begin dus met het laatste adres van zaterdag: de Galerie van de onlangs overleden beeldhouwster en schilderes Ineke van de Loo. Haar man zet de galerie voort en voorlopig is er nog genoeg werk van Ineke te zien en te koop.

Op zondag was na het afleveren van Bert bij Riet Simons de eerste stop bij de Mariakerk om de daar getoonde foto's van Fotogroep Het Experiment en diverse beeldhouwwerken te bewonderen en even te genieten van de dansdemonstraties waarvan bij het eerste logje in deze reeks al een foto te zien was.

Hierna was het tijd om wat dorpen rond Oosterhout te bezoeken, als eerste Den Hout. Waar de al eerder besproken molen de eerste stop vormde. Hierna volgde Hill 10: als ik het goed begrepen heb een voormalige pastorie waarin nu een Bed and Breakfast is te vinden en waar diverse kunstenaars textiele en grafische kunst lieten zien. Waaronder het boekje met de woordkunst dat ook al in het eerste logje genoemd werd en dat geheel handgemaakt bleek te worden op bestelling. Een illustratie uit dat boekje bleek ook weer terug te komen in de vorm van de bedrukking van beddengoed.

Het volgende adres was het Atelier van Brenda Strijbos. Dit bleek een schilderes te zijn met een brede variatie in haar werk: raak getroffen lammetjes werden afgewisseld met levensechte portretten en die weer met wat mij hier het meest aansprak: diverse landschappen, onder meer van de omgeving van Bretagne en van het gebied tussen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee. Vooral dit laatste werk (dat ook op haar website te vinden is) vond ik indrukwekkend. Helaas zou ik voor iets van dit formaat eerst de staatsloterij o.i.d. moeten winnen om een groter huis te kunnen kopen met voldoende vrije muuroppervlakken.

De route werd afgesloten met een bezoek aan Galerie Dorst naar Kunst (de website lijkt momenteel geheel vernieuwd te worden waardoor er op dit moment helaas weinig te bekijken valt) in Dorst. Hier ben ik al vaker geweest, maar door de steeds wisselende exposities van eveneens geregeld wisselende kunstenaars is het altijd weer een genoegen om hier weer even te gaan kijken wat er nu weer voor nieuws te bewonderen valt. Ook deze keer was er weer genoeg te zien op het grasveld en in de diverse gebouwen van deze zeer uitgebreide Galerie: van schilderijen tot beeldhouwwerken in allerlei formaten en van keramiek tot papiermache dat zodanig bewerkt en beschilderd was dat de maakster (Karin Hulst) van enkele bezoekers de vraag kreeg of het keramiek was. Twee andere kunstenaars die hier in het kader van de kunstroute te bewonderen vielen waren Tatjana Korchagina en Marije van Toledo met haar kleurrijke werken.

Het was weer zeer de moeite waard. De foto's bij dit logje zijn trouwens allen gemaakt bij Dorst naar Kunst. .Doordat de problemen met de batterijen voortduurden zijn ze niet allemaal optimaal belicht, maar gelukkig heb ik de linkjes naar de websites van de kunstenaars nog.

4 opmerkingen:

Hanny zei

Het Bretons schilderij van Brenda Strijbos vind ik prachtig. Veel van de plastieken van Karin Hulst spreken mij ook aan.

Frans54 zei

Ik zie net dat bij Marije van Toledo het verkeerde linkje zat, inmiddels gecorrigeerd.

annespike.nl zei

Weer een veelvoud1
Maar ik ben het met Hanny eens. Ook mij spreekt het strand van Bretagne aan.. Daar wil ik toch echt nog een keer naar terug!

Redstar zei

De beelden op de 2de foto zien er echt erg leuk uit. Daar zou je er zo een paar van in huis zetten.