donderdag, juni 07, 2012

WE-300: Een grijze muis.

Een grijze muis was het, die overbuurvrouw van hem. Hij had haar vaak zien lopen. Het haar in een knotje. Alledaagse kleding, alledaagse schoenen. Het enige niet alledaagse was die eeuwige trui. Of het nu warm was of koud: geen jas, nooit eens alleen een blouse, altijd die trui in verschillende grijstinten. Hij paste precies bij haar verdere grijsheid.

Als hij haar tegenkwam groette hij haar en ze groette altijd, maar vaak wat afwezig ,terug. Tot een gesprek was het nooit gekomen. Hij had geen idee wat ze deed, waar ze van leefde. Ze kreeg weinig bezoek, leek weinig waarde te hechten aan contacten met buren en kwam meestal over alsof ze er met haar gedachten niet helemaal bij was.

Ze leefde ook vreemd. Soms brandde het licht ’s nachts om twee uur nog. Een andere keer ging het al voor tien uur uit of ging het om vier uur ’s nachts aan. Niet dat hij nieuwsgierig was, maar zijn eigen dagindeling was ook niet bepaald regelmatig te noemen dus was het hem opgevallen.

Ze leek altijd aan de achtertafel te zitten met een laptop voor zich. Of voor het raam te staan, zonder echt naar buiten te kijken, in gedachten verzonken. Verder viel er eigenlijk niets over zijn overbuurvrouw te vertellen.

Wat er vandaag gebeurd was had hem dan ook verbijsterd. De postbode was net geweest toen er aangebeld werd en de overbuurvrouw voor de deur bleek te staan. Die hem glunderend aanstaarde en vol enthousiasme riep “wat me nu toch gebeurd is…”. Het was een heel verhaal geworden. Toen ze eindelijk vertrok had ze zich uitgebreid verontschuldigd en gezegd “ik moest dit echt aan iemand vertellen, bedankt voor het luisteren”.

Misschien moest hij toch haar boek, dat binnenkort zou verschijnen, eens doornemen om te ontdekken wat haar bewoog.

( N.B.: ik heb het woord van de opdracht op twee manieren gebruikt. Kun je ze beide ontdekken? (de oplossing staat al ergens in de reacties, dus niet spieken hè. Een eventuele volgende keer dat ik zoiets doe meld ik het wel in de kleine lettertjes onder het verhaal maar geef ik de oplossing als die niet gevonden is pas na een week.)

WE-300 is een initiatief van Plato waarbij het de bedoeling is om op basis van het woord van de opdracht een verhaal van exact 300 woorden te schrijven zonder dit woord in het verhaal te gebruiken. De opdracht en linkjes naar andere deelnemers zijn bij hem te vinden

23 opmerkingen:

Hanny zei

Een verrassende ontknoping!

Henk van S tot S zei

Ik heb een nieuwe overbuurvrouw,maar indien ik het goed aanvoel zal die eerder een kind dan een boek baren.
Goede vondst!

Platoonline zei

Inderdaad verrassend. Zo kun je dus jarenlang naast iemand wonen zonder dat er iets gebeurt en dan....

Bedankt voor deze mooie WE. De link gaat er meteen op.

Frans54 zei

@Plato: ik ben benieuwd of iemand de tweede manier waarop lezen hierin verwerkt is herkent.

Marja zei

Bedoel je schiften of uitzoeken als tweede betekenis?

Frans54 zei

Niet precies, in de hoop dat anderen eerst zelf proberen het te vinden zal ik het alvast verklappen: deze meneer heeft zijn buurvrouw kennelijk jarenlang verkeerd "gelezen" (dus in de betekenis van "iemand door observatie doorgronden")

Anoniem zei

na je uitleg in de reacties vond ik het een mooie we-300 lezen!

Ria zei

Deze vrouw was dus niet eenzaam.ook niet eenzelvig,gewoon lekker bezig.Hij had haar niet goed gelezen.
Verrassende WE
groetjes,Ria

Frans54 zei

@Ria: Over niet eenzelvig ben ik niet helemaal zeker, maar ze was zeker niet de grijze muis die hij in haar had gezien.

gewoonanneke.wordpress.com zei

Het grappige is dat je omschrijving in het begin bij mij een vrouw ik beeld bracht die ik ken en ook nooit een jas aan heeft.
Een verrassend en mooi verhaal.

geesje zei

Tja, na je uitleg(wat ik een beetje jammer vind dat je dit zo vroeg geeft) blijkt dus wel dat we onze medemens vaak verkeerd inschatten, doen we dat misschien vanuit ons eigen gevoel?
Een WE300 wat tot nadenken aanzet!

(fijn om weer es iets van jou gelezen te hebben Frans)

Frans54 zei

@Geesje: ik ging er van uit dat de meestem dit niet zouden zien wel het doornemen = lezen van haar boek zouden herkennen en dan niet later terug zouden komen om het gebruik van de andere betekenis te ontdekken.

Misschien moet ik zoiets er een volgende keer in de kleine lettertjes onderaan bijzetten en dan de oplossing als die niet is gevonden b.v. na een week in de reacties zetten.

♫ Mel☺dy ♫ zei

Men denkt vaak iemand 'te kennen' en dan blijkt later nog vaker dat het toch net ff (heel) anders was... meestal komt men te laat tot die ontdekking, heel soms net op tijd.

indrukwekkende we frans, mooi gedaan!

Ria zei

Frans die grijze muis laat mij niet los. In de eerste 2 stukjes denk ik aan mezelf behalve steeds dezelfde trui
Maar ook zij heeft hem al die tijd in de peiling gehad ,denk ik ,vandaar dat ze bij hém aanbelde, toch vertrouwd.
groetjes, Ria

Frans54 zei

Je zou best eens gelijk kunnen hebben. Misschien is het het feit dat hij ondanks haar soms wat afwezige groet terug altijd vriendelijk is blijven groeten als hij haar tegenkwam?

Mrs. T. zei

Ik vind het een mooie WE-300 maar vraag me nu vooral af wat haar toch overkomen is op die bewuste dag! ;-)

Frans54 zei

@Mrs T: Zie laatste zin: ze had bericht gekregen van de uitgever dat haar boek geaccepteerd was en binnenkort uitgegeven zou worden (hij wist verder niets van haar, dus dat hij weet dat er een boek aan komt moet wel komen doordat dit is wat ze met iemand móest delen)

clair1991 zei

Ik ben blij dat ik deze bijdrage eerst gelezen heb... ik wilde namelijk ook de insteek iemand lezen gebruiken... maar nu weet ik het even niet meer... ik wacht nog even op inspiratie.

Mooie bijdrage

hollandswelvaren zei

Wat een leuk verhaal en nu denk ik wat zou het voor een boek zijn wat 'zo'n grijze muis'heeft geschreven.

Frans54 zei

@Hollandswelvaren: Wie weet. Misschien kom jedaarmee wel weer bij een ander gezegde uit: stille wateren hebben diepe gronden.

Trui zei

Lang geleden dat ik iets van jou heb gelezen.
Leuk verhaal en grijs is best een kleur, die voor verrassingen kan zorgen.:-)

Jet zei

Mooie verhaal ! Hoe een grijze trui tot uitzonderlijke prestaties komt :-)

hanscke zei

Ik zou niet zo gauw het begrip "lezen" gebruiken voor het doorgronden van iemand, maar het is leuk gevonden. Mooi pakkend verhaal.