vrijdag, juli 06, 2012

Allemaal beestjes.

Mijn tuinhibiscus had dit jaar al twee keer nogal last van luis. De eerste keer kon ik dat aardig onder controle krijgen met brandnetelgier (gewoon een flinke bos brandnetels plukken, in een emmer water gooien en een flinke tijd laten staan, daarna over de aangetaste planten sproeien of gieten). De tweede keer hoefde ik er zelf echter niets aan te doen: de struik was ontdekt door de larven van heel wat lieveheersbeestjes.Die larven zien er lang niet zo lief uit als hun ouders, maar zijn wel prima luizenopruimers.


Ook slakken heb ik genoeg in de tuin en dat is aan de hosta's goed te zien. Ik strooi echter alleen slakkenkorrels als het echt niet anders kan en voorlopig lijken de merels en de egel de boel redelijk onder controle te hebben.

Wat ik dit jaar dan weer mis in mijn tuin zijn vlinders. In april heb ik in de omgeving van Oosterhout twee vlinders gezien en hier wel eens een witje (onbekende soort, ik kan ze met mijn ogen in de vlucht slecht uit elkaar houden) maar daarna heb ik tijden lang geen vlinder meer gezien. Eerder deze week vloog er één witje door de tuin en vandaag ging een mannetje klein geaderd witje even op een blad van de hosta zitten zodat ik kon zien welke soort het was. Het blijft echter tot nu toe extreem rustig met de vlinders.

Een goede reden om morgen eindelijk eens het bezoek aan Emmen te brengen dat ik al zo lang van plan was maar dat er door het fantastische weer van de afgelopen maanden nooit van kwam. Morgen wordt het echter volgens de berichten een prima dag: niet te warm en pas later op de dag kans op een buitje. Bovendien heb ik laatst bij de Kruidvat voor € 9,95 een weekendvoordeelkaart voor de bus gekocht waarmee ik alle weekenden tussen 7 juli en 12 augustus gratis in de bus kan stappen en het zou toch zonde van die € 9,95 zijn om daar geen gebruik van te maken.


Morgen ga ik dus hopelijk wat dieren op de foto zetten met een wat aangenamer uiterlijk dan deze luizenverdelgers.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

hier eigenlijk ook nog geen vlinders gezien, wij hebben geen tuin maar hebben uitzicht op de tuin van onderbuuf en zij heeft vlinderboompje. Maar fladdert nog niks.

ctje

annespike.nl zei

Dit is de beste methode inderdaad..
Hier ook weinig vlinders trouwens. Al zie ik ze wel af en toe fladderen!! :-)
Voor de insecten hebben wij hier ook een goede vangster: Maus! Zo lui als ze is, als ze iets ziet of hoort vliegen wordt ze actief en vangt dan alles voor ons. Heerlijk handig!

Hanny zei

Af en toe vliegt hier ook een witje door de tuin. Veel te onrustig om te kunnen fotograferen.
Lhb'tjes zijn er nog amper en de larven heb ik nog niet gezien. Maar de luizen worden professioneel gemolken door de mieren.
Maar slakken, praat me er niet van. En de merels laten zich momenteel niet zien in de tuin helaas.

CiNNeR zei

Hier komen we om van de slakken en de kikkers, veel volwassen kikers maar nog veel meer inimini jonge kikkertjes. Zoveel dat ik met uitlaten van de hond 's nachts voortdurend moet kijken dat ik er niet per ongeluk op ga staan. Egels verrekt het ook van trouwens. Tot vreugde van de hond die het maar een fascinerend 'ding' vindt.

Vlinders inderdaad vrij weinig, hoewel ik er van elke kleur wel een paar gezien heb.

♫ Mel☺dy ♫ zei

Tot dusver ook nog maar een enkele witje in onze tuin gezien.... de merels zijn er wel gelukkig en vlaamse gaaien ook.... slakken etc zie ik dan weer niet....

En ja Emmen is (vind ik altijd) in elke weersomstandigheid prima te doen maar ik wens je heel veel plezier, gisteren waren er redelijk veel, minder dan 2 weken geleden overigens...

gewoonanneke zei

Goeie tip van die brandnetels, dat wist ik niet. En vlinders heb ik ook nog niet veel gezien, wel wat witjes en lichtblauwe vlindertjes, ken er niet zoveel.

Frans54 zei

2gewoonanneke:Er zijn veel soorten blauwtjes, maar degene die je het meest in tuinen tegenkomt is waarschijnlijk het boomblauwtje.