woensdag, maart 02, 2005

WoW: Toekomst

Wow staat voor Write on Wednesday, een initiatief van Hanneke waarbij om de 14 dagen op woensdag een thema voor een column wordt opgegeven. Deze keer is het thema: “Toekomst”

Toekomstplannen.

Eerst wilde hij brandweerman worden, later piloot, of clown, of dierenverzorger (de leeuwen leken hem het leukst). Nooit was het verder gekomen dan dromen, het waren nog geen echte toekomstplannen.

Ze hadden er veel over gepraat. Bij Scheveningen op het strand. En later stiekem in de duinen. Ze zouden eerst allebei afstuderen. Later zouden ze gaan trouwen, of misschien heel modern: gaan samenwonen. Ze zouden het goed krijgen. Een autootje, een mooi huis, en natuurlijk kinderen. Ze zagen het voor zich. Ze hadden toekomstplannen.

Het autootje was er gekomen, later zelfs twee want als je allebei werkt was dat wel handig. Ze hadden een mooi huis, en later was die vakantiewoning in Frankrijk er nog bijgekomen. En twee kinderen. En ze hadden over de toekomst gesproken. Straks als de kinderen uit huis zijn. Dan hadden ze alle twee een goed pensioen. En tijd om van elkaar en van het leven te genieten. En dan gingen ze eindelijk die reizen maken waar ze het altijd te druk voor hadden gehad. Elk hun carrière. Twee hypotheken, twee auto’s, 2 kinderen. Straks zou het beter worden. Maar dat waren toekomstplannen.

Nu zijn de kinderen het huis uit. Hij is met pensioen. Maar van die reizen was het nooit gekomen. Op de top van zijn carrière kreeg hij een hartinfarct. En zij was vlak daarna verongelukt op weg naar weer een congres in het buitenland. Wat moet hij er nu nog mee, het is te laat om ze te realiseren. Hun toekomstplannen.

Naar vorige WoW

11 opmerkingen:

Elvi zei

Jouw verhaal is voor mij al jaren de reden om te zeggen: je kunt het leven niet plannen. Met regelmaat hoor ik mensen om me heen, die zich helemaal plat werken met als doel op 65 jarige leeftijd met pensioen te gaan en daarna leuke dingen te gaan doen, zoals b.v. reizen. Of mensen die sparen voor de oude dag. Ik kan het nooit laten om tegen zulke mensen te zeggen, dat je nu je leven moet leven. Nu plezier moet maken, nu moet genieten. Misschien haal je de 65 niet of als je deze haalt, sta je misschien minder capabel in het leven dan je gedacht had.

Een mooi verhaal, het raakt me zeker. Je omschrijft een beetje de toekomst zoals mijn ouders deze voor ogen hadden. Toen mijn broer en ik uit huis waren, zou hun tijd aanbreken. Maar zoals je dus weet, is dat er nooit van gekomen.

Het leven is niet te plannen, vandaar is het des te belangrijker te genieten van het heden.

Overigens mooi geschreven, ik kreeg er een goed beeld voor ogen bij.

Frans54 zei

Het verhaal is inderdaad geschreven met mensen (ook in mijn kennissenkring) in gedachten die voortdurend plannen voor de toekomst en daarbij vergeten nu (ook) te leven.

babbel zei

Dat is het, die dromen niet bewaren/uitstellen tot later.
Pluk wat je vandaag kunt plukken, leef zoals je vandaag kunt leven.
Dromen zijn best leuk, maar vandaag is verrekte kostbaar.

Mm.. zei

Wat een vreselijk leuk initiatief vind ik dat toch.. ik lees ze regelmatig, maar heb het nog niet aangedurfd mee te doen.
Uitstekend verhaald trouwens, Frans.. je toekomst vergooien om wat korte termijnzaken te bereiken is vaak op het einde van je leven alleen maar zonde..

SmaRts zei

Inderdaad Frans, Pluk de Dag!, we roepen het allemaal, maar het zijn er maar zo weinig die het doen...

Marloes zei

Helaas hebben veel te veel mensen niet in de gaten hoe ze bezig zijn met zinloos leven.
Goed geschreven Frans!

MUDO zei

Zo ken ik een verhaal van een man ( of waarschijnlijk kent iedereen wel zo een verhaal ) van een man die tot zijn pensioen hard werkte, en op de dag van zijn pensioenering dood neer viel.
Pfff, als je leven je werk is je werk je leven.

Fleur zei

Inderdaad, 1 dag tegelijk.

Peng zei

Mmmm. En toch. En toch. En toch doe ik het net zo goed. *zucht*

Meisje zei

Ja, maar wat is leven? Je kan wellicht pas genieten, echt genieten als je alles hebt meegemaakt, dus dat leven als een sneltrein bent doorgegaan. Zou rustig aan doen je gelukkiger maken. Je moet eerst dat leven door om de basis te krijgen om te ervaren wat genieten is..ach ik zeg ook maar wat:)

Manja zei

Mooi verhaal Frans. De toekomst is nu, maar wat is het soms moeilijk daar daadwerkelijk naar te leven!