donderdag, mei 31, 2012

Kunstroute Cultuurfabriek Oosterhout -5-

Zoals beloofd nu de laatste twee kunstenaressen die nog een logje over hun werk en expositie tijdens de kunstroute tegoed hadden. Op zondag bezochten we in Den Hout vier adressen. Een daarvan was Atelier Kunstdroom aan de Houtse Heuvel 24 waar ook weer diverse kunstenaars exposeerden.

Wat me daar bij binnenkomst direct opviel was het werk van Anita van de Kieboom dat zeer gevarieerd bleek te zijn. Portretten, op de natuur gebaseerd werk en meer abstract ogend werk wisselden elkaar af.

Zowel haar aquarellen als haar werk in acryl spraken mij aan.


Ik toon bij dit logje twee schilderijen gebaseerd op onderwerpen uit de natuur: een uil, waarvan ik de gebruikte kleuren voor zowel de uil als de achtergrond de vogel goed als nachtdier weer vond geven, en een schelp (of is het nu toch een masker?) waar vooral de verrassende kleuren mij aanspraken.

Als je van meer van haar werk wilt genieten vind je nog een flink aantal voorbeelden onder "Acryl" en "Aquarel" op haar website.



Op zaterdag was het een na laatste adres dat we bezochten in eerste instantie helemaal niet opgenomen in ons lijstje van te bezoeken ateliers en andere expositieruimtes. Het bevond zich in een winkel. Weliswaar een winkel voor kunst/hobbymaterialen, maar mijn ervaring is dat in winkels meestal maar een beperkte ruimte is om de kunstenaars tot hun recht te laten komen. In dit geval een misvatting bleek toen we, na ontdekt te hebben dat het maar een paar deuren van het atelier van Ineke van de Loo vandaan was, toch even naar binnen stapten.

Achterin de winkel was genoeg ruimte vrijgemaakt om ruim een dozijn werken te tonen, er stond een grote tafel om onder het genot van een kop koffie van die werken te genieten en er was zelfs ruimte voor de kunstenares om te werken.

Ik kreeg direct na binnenkomst een opgewekt gevoel van de getoonde werken: de meeste in kleuren die het hele werk een zonnige uitstraling gaven. Waarover de kunstenares overigens na een opmerking daarover zei dat het leven, en dus ook de kunst, niet altijd zo zonnig is.Er bleken dus ook wel degelijk werken in duidelijk andere kleuren aanwezig.

Op de website van Drs. Hanneke van Heusen zijn nog veel meer voorbeelden te vinden van haar werk, dat niet zozeer vormen vastlegt, maar meer gevoelens wil weergeven (ik had bijna geschreven: "wil vangen", maar dat lijkt me voor gevoelens niet juist: die moeten vrij blijven, zoals ook iedereen zelf moet zien of/welke gevoelens de werken oproepen). Soms levert dat herkenbare beelden op, een ander werk kan echter weer veel abstracter uitpakken..

Ik heb in ieder geval een aangenaam half uurtje doorgebracht met het bewonderen van haar werk en ben blij dat we niet de vergissing hebben gemaakt dit adres over te slaan.

Thursday challenge: Stairs - trappen

Ik heb in mijn collectie maar gezocht op het Engelse woord. De Nederlandse vertaling had misschien wel vooral voetbalplaatjes opgeleverd ;-Q

Trappen op zich interesseren mij meestal niet bijzonder veel. Interessanter is meestal waar ze naar toe leiden, zoals in dit geval naar een fraaie molen.



I am not very interested in stairs. But what they are leading up (or down) to often gets my curiousity going. In this case the stairs are leading up to a windmill.

Meer trappen bekijken?? Interested in looking at some more stairs? Check Thursday Challenge.

donderdag, mei 24, 2012

Daar ben ik weer.

Na een zeer geslaagde vakantieweek (het weer viel alleszins mee: eerste helft wel koude nachten en geregeld wat regen - maar de hoeveelheden vielen best mee - maar de tweede helft werd het een stuk beter - lees: warmer - dan de lange termijnverwachting die ik voor vertrek bekeek voorzag) ben ik zondagmiddag laat weer thuis gekomen. Vrienden uit de kop van Noord-Holland vonden een aantal kilometers omrijden geen probleem en brachten mij in ruil voor een uitsmijter en wat koffie keurig thuis.

Waar achter de deur een flinke stapel huis aan huis bladen, reclame (er blijven steeds maar van die figuren die de JA/NEE sticker niet wensen te begrijpen), post en wat enveloppen die mensen met vragen over belasting/toeslagen o.i.d. in de loop van de week door de brievenbus hadden gegooid wachtte.

Na deze opgeraapt en op tafel gedeponeerd te hebben en de vrienden na hun maaltijd uitgezwaaid te hebben was het eerst tijd de bagage uit te pakken, kleding e.d. in de wasmand te gooien, bestek en aanverwante bij de afwas te parkeren, de slaapzak te luchten te hangen en want spullen weer terug in de kast te schuiven.

Daarna de stapel papier eerst maar eens uitgezocht en de computer opgestart, waar direct een stuk of 130 mails binnenrolden. Na ook deze gesorteerd te hebben en een paar voicemail berichten die er tussen zaten direct maar beantwoord te hebben (meer belasting vragen en wat zaken voor de motorclub) was het tijd om mezelf van een eenvoudige doch voedzame maaltijd te voorzien (een portie ovenschotel aardappel anders dat ik in de vriezer had geparkeerd en een potje home-made appelmoes) en eerst maar eens een nacht bij te gaan komen.

Maandag eerst maar eens diverse voorraden aangevuld zodat ik de rest van de week te eten en te drinken had, twee belastingvragen opgelost en een bezoek aan de huisarts gebracht voor de maandelijkse B12 injectie. Dinsdag de huishoudelijke hulp, 's avonds een bestuursvergadering van de motorclub en tussendoor de dagafschriften die bij de post zaten gecontroleerd en opgeborgen en de aangetroffen rekeningen betaald.

Woensdag de foto's van de vakantie naar de pc overgebracht en waar nodig rechtop gezet, een belastingaangifte in orde gemaakt, wat aanvullende boodschappen gedaan en de huis-aan-huis bladen van twee weken doorgebladerd en aan het oud papier toegevoegd.en vandaag een boterkoek gebakken voor een verjaardag morgen en alvast wat van het onkruid  - dat kennelijk vond dat het de afgelopen week erg groeizaam weer was - uit de tuin verwijderd.

Of te wel: ik had direct weer een goed gevulde week. Het verslag van de vakantie komt hopelijk nog een keer, maar als eerste zal ik weer een logje gaan maken over de Kunstroute Oosterhout: twee kunstenaars hebben tenslotte nog wat aandacht voor hun werk van me tegoed.

vrijdag, mei 11, 2012

Toch maar een dagje later.

Gisteren regende het hier 's morgens nogal, reden om de buienradar maar eens te raadplegen. Die gaf aan dat het op de Veluwe ook regende en liet in de vooruitzichten zien dat er in de loop van de middag weliswaar een periode van een uur of twee a drie zou zijn met droger weer, maar daarna naderde alweer een volgend gebied met buien. Daarin kwam op de buienradar ook de kleur rood voor, wat meestal geen al te best teken is.

Goede reden dus om toch maar vandaag pas te vertrekken. Dat had bovendien een paar voordelen: een paar leden van de motorclub had de nota voor contributie en/of clubweekend nog niet betaald en krijgt dus nu vandaag al een herinnering op de deurmat in plaats van pas over een week. En ik heb nu iemand kunnen regelen die me even naar het station in Heerenveen brengt.

Dat maakt de reis een stuk makkelijker: treinen zijn een stuk makkelijker om met zware bagage binnen te klauteren dan bussen. Bovendien hebben ze tussen de rijtuigen een balkon met een paar klapstoeltjes waarop je ook prima zit. Dus hoef ik in de trein mij niet met de wat onhandelbare bagage tussen de rijen met stoelen door te wurmen.

Het is trouwens gelukt om de bagage toch allemaal in de wat kleinere tas te krijgen: alleen moest ik daarvoor het grondzeil, het luchtbed en een regenbroek+ -jas in de tas van de tent erbij proppen. Die daardoor flink zwaarder is geworden dan de oorspronkelijke 4,5 kilo. Dat wordt dus vooral in Zwolle even flink sjouwen om de trein richting Dieren op te zoeken.

Maar als mijn tijdelijke woning daar eenmaal staat heb ik ruim een week de tijd om weer bij te komen, dus dat gaat helemaal goed komen.

De groeten, tot ziens/lees/horens, geniet van het mooie weer dat ik jullie toewens (dan kan ik dat namelijk ook doen)en pas goed op jezelf en allen die je dierbaar zijn.

dinsdag, mei 08, 2012

Mooi weer gevraagd.

Zoals ieder jaar ben ik namelijk de week van Hemelvaart op de Veluwe te vinden.En dan is wat zonneschijn en een aangename temperatuur altijd welkom. Helaas wil het weerbericht die geen van beiden echt beloven: volgens de 14 daagse vooruitzichten is er elke dag wel kans op wat neerslag. Hoewel gelukkig op de meeste dagen niet in al te grote hoeveelheden.

Ook de temperatuur lijkt niet echt zomers te worden: het zou op twee dagen zelfs niet warmer dan 10 graden zijn terwijl het op de andere dagen ook niet veel warmer dan 15 graden lijkt te gaan worden.

Bij de bagage die ik inmiddels grotendeels bij elkaar heb gezocht (alleen nog wat medicijnen die ik morgen bij de apotheek op moet halen er nog bij en mijn mobieltje dat momenteel aan de lader ligt) heb ik dus maar een fleecevest en idem deken inbegrepen.

Ik weet nog niet of ik donderdag of vrijdag vertrek: donderdag lijken de temperaturen aangenaam: rond of zelfs iets boven de twintig, maar is er een flinke kans op regen. Vrijdag dondert de temperatuur naar beneden en is de verwachting voor die hoek van het land een graad of 12, maar is de kans dat ik mijn tijdelijke woning droog overeind kan trekken wel weer wat groter.

Jullie gaan het wel merken, morgen zal ik in ieder geval proberen de laatste aflevering over de Kunstroute in Oosterhout nog te plaatsen tussen het puzzelen met de bagage (mijn tas op wieltjes zakte vorig jaar door zijn wieltjes en ik heb wel een andere inmiddels, maar die is een flinke maat kleiner), badderen, postbus van de motorclub nog een keer legen, medicijnen ophalen en nog een paar van die losse klusjes door.

maandag, mei 07, 2012

Kunstroute Cultuurfabriek Oosterhout -4-

Van de laatste twee adressen op zaterdag en vijf op zondag sla ik er in eerste instantie twee over omdat ik aan twee kunstenaressen nog wat extra aandacht wil schenken in een volgend logje. Ik begin dus met het laatste adres van zaterdag: de Galerie van de onlangs overleden beeldhouwster en schilderes Ineke van de Loo. Haar man zet de galerie voort en voorlopig is er nog genoeg werk van Ineke te zien en te koop.

Op zondag was na het afleveren van Bert bij Riet Simons de eerste stop bij de Mariakerk om de daar getoonde foto's van Fotogroep Het Experiment en diverse beeldhouwwerken te bewonderen en even te genieten van de dansdemonstraties waarvan bij het eerste logje in deze reeks al een foto te zien was.

Hierna was het tijd om wat dorpen rond Oosterhout te bezoeken, als eerste Den Hout. Waar de al eerder besproken molen de eerste stop vormde. Hierna volgde Hill 10: als ik het goed begrepen heb een voormalige pastorie waarin nu een Bed and Breakfast is te vinden en waar diverse kunstenaars textiele en grafische kunst lieten zien. Waaronder het boekje met de woordkunst dat ook al in het eerste logje genoemd werd en dat geheel handgemaakt bleek te worden op bestelling. Een illustratie uit dat boekje bleek ook weer terug te komen in de vorm van de bedrukking van beddengoed.

Het volgende adres was het Atelier van Brenda Strijbos. Dit bleek een schilderes te zijn met een brede variatie in haar werk: raak getroffen lammetjes werden afgewisseld met levensechte portretten en die weer met wat mij hier het meest aansprak: diverse landschappen, onder meer van de omgeving van Bretagne en van het gebied tussen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee. Vooral dit laatste werk (dat ook op haar website te vinden is) vond ik indrukwekkend. Helaas zou ik voor iets van dit formaat eerst de staatsloterij o.i.d. moeten winnen om een groter huis te kunnen kopen met voldoende vrije muuroppervlakken.

De route werd afgesloten met een bezoek aan Galerie Dorst naar Kunst (de website lijkt momenteel geheel vernieuwd te worden waardoor er op dit moment helaas weinig te bekijken valt) in Dorst. Hier ben ik al vaker geweest, maar door de steeds wisselende exposities van eveneens geregeld wisselende kunstenaars is het altijd weer een genoegen om hier weer even te gaan kijken wat er nu weer voor nieuws te bewonderen valt. Ook deze keer was er weer genoeg te zien op het grasveld en in de diverse gebouwen van deze zeer uitgebreide Galerie: van schilderijen tot beeldhouwwerken in allerlei formaten en van keramiek tot papiermache dat zodanig bewerkt en beschilderd was dat de maakster (Karin Hulst) van enkele bezoekers de vraag kreeg of het keramiek was. Twee andere kunstenaars die hier in het kader van de kunstroute te bewonderen vielen waren Tatjana Korchagina en Marije van Toledo met haar kleurrijke werken.

Het was weer zeer de moeite waard. De foto's bij dit logje zijn trouwens allen gemaakt bij Dorst naar Kunst. .Doordat de problemen met de batterijen voortduurden zijn ze niet allemaal optimaal belicht, maar gelukkig heb ik de linkjes naar de websites van de kunstenaars nog.

zondag, mei 06, 2012

Kunstroute Cultuurfabriek Oosterhout -3-

De route werd vervolgd met een bezoek aan H19. Zoals in het eerste logje over de kunstroute al aangegeven een centrum voor kunsteducatie in Oosterhout waar veel werk van kinderen en jongeren werd geëxposeerd. Waaronder werk waarvan je beslist niet zou denken dat het gemaakt was door kinderen van soms niet ouder dan vijf jaar.

Het volgende adres was het Stiltecentrum in de Arendstraat waar Peter Nuijten een plekje had gevonden. Met op de eerste verdieping een aantal potloodtekeningen waarop diverse vogels bijzonder fraai afgebeeld waren. Ook zijn stillevens een verdieping hoger mochten er zijn. Sommige voorwerpen leken uit de doeken naar voren te komen en alles was met bijna fotografische precisie, maar wel met de nodige kunstzinnige vrijheid, op het doek gezet. Niet echt mijn smaak (die is meestal toch iets abstracter), maar wel blijk gevend van een bijzonder vakmanschap.

Op de volgende locatie, Charme Hotels/Du Theatre, werd werk van een viertal kunstenaars getoond. Waarbij mij vooral het kleurrijke werk van Jos Mutsaers opviel. Helaas geen foto's: op dit moment had ik geen verse batterijen voor de flitser meer tot mijn beschikking. Om diezelfde reden ook geen foto's van het werk dat de twee kunstenaars bij Theek5/bibliotheek tentoon stelden.



Ook bij Theater de Bussel, waar Atelier KOA werk van kunstenaars met een beperking liet zien kon ik geen foto's maken. Wel jammer: de "K" in KOA blijkt niet voor niets voor Kleurrijk te staan: het ene werk sprak mij weliswaar meer aan dan het andere, maar allen waren ze bijzonder kleurrijk.

Ik laat bij gebrek aan foto's van de besproken locaties/kunstenaars bij dit logje dus maar wat meer werk van H19 zien, aangevuld met nog een werk van Evelijn van Groenland.

Binnenkort weer een volgend, misschien het laatste, misschien het één na laatste, deel van deze kunstroute.

vrijdag, mei 04, 2012

Kunstroute Cultuurfabriek Oosterhout -2-

Zowel zaterdag als zondag begon en eindigde de route voor ons bij Riet Simons (die hier al eerder uitgebreid aan bod kwam). Dit werd veroorzaakt doordat bij haar diverse andere kunstenaars ook een plekje hadden gevonden om hun kunsten te vertonen, waaronder ook mijn Brabantse vrienden: Bert Busink - die zich met meerdere kunstvormen bezighoudt zoals schilderen, en het maken van installaties maar die zich hier als beeldhouwer liet zien (zie foto bij het vorige log - en Evelijn van Groenland die zich voornamelijk bezighoudt met kalligrafie, maar ook tekenen en schilderen tot haar domein rekent - soms als zelfstandig werk, maar vaak ook als illustratie bij een gekalligrafeerde tekst.Helaas kreeg Evelijn in de loop van de eerste dag last van stevige hoofdpijn en maagklachten waardoor ze verder door afwezigheid schitterde en de bezoekers haar niet aan het werk konden zien.

Ook Nelleke Diks had met haar zijdeschilder werken een plekje gevonden bij Riet. Evenals Ger Enschot met haar schilderijen, waarvan deze keer vooral een aantal fraaie werken met bloeiende tulpen op viel. Ook Ger was aan het werk te zien waarbij een schilderij van wat eerst een onbestemde groep kleurvlakken leek over de loop van deze twee dagen langzaam uitgroeide tot een portret van waarschijnlijk een man (het was aan het einde van de zondag nog niet af, dus misschien zag ik dat nog wel helemaal verkeerd), waarbij - heel toepasselijke in dit jaar van voetbal en olympische spelen - in de kleding de kleur oranje overheerste. Ook Riet was geregeld aan het werk te zien, terwijl de resultaten van recente inspanningen onder meer in de tuin te bewonderen waren. Waarbij het paardenhoofd mij het meest aansprak.

De route werd vervolgt met een bezoek aan Stichting B.O.C.K. waar een groot aantal aangesloten kunstenaars werk met een grote variatie exposeerden. Schilderwerken, installaties, grafisch werk en nog veel meer streden hier om de aandacht. Het meest opvallend was wellicht nog de Plee-art: twee toiletruimtes waar de hokjes door verschillende kunstenaars aan een metamorfose waren onderworpen die tot verrassende, soms bijzonder fraaie, soms humoristische en soms bizarre ontwerpen in deze op zich toch kleine ruimtes had geleid. Foto's heb ik er niet van, maar op hun website/blog is een filmpje over deze Plee-art te bewonderen.


Hierna volgde een hernieuwd bezoek aan Paul Monteiro, van wie ik - nog steeds tot mijn grote tevredenheid - zelf een tweeluik aan de muur heb hangen en die nog steeds bijzonder kleurrijke werken maakt (naar mijn indruk momenteel met iets meer gebruik van toegevoegde materialen) waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting kleurrijk leven in Suriname die zich inzet voor aids kinderen daar.

Ook Paul kwam hier al eerder uitgebreid aan bod, reden om het deze keer iets korter te houden. In de komende dagen meer over dit zeer geslaagde kunstweekend.

woensdag, mei 02, 2012

Kunstroute Cultuurfabriek Oosterhout.

Naast de Open Ateliers Oosterhout (OAO) is er met ingang van dit jaar ook een Kunstroute in Oosterhout. Aangezien de OAO plaatsvinden in het najaar en de Kunstroute in het voorjaar zitten ze elkaar niet in de weg. Dit nieuwe initiatief is overigens mede ontstaan door enige onvrede met de OAO. Daar ging men zich steeds strikter richten op "professionele" kunstenaars, waardoor nogal wat mensen die in het verleden deelnamen buiten de boot dreigden te vallen. Overigens vind ik de term "professioneel" wat discutabel: om de anderen "amateurs" te noemen doet hun werk geen recht. Het onderscheid is ook moeilijk te maken: zit dat in de hoeveelheid tijd die er aan de kunst besteed wordt? Hmm, ik ken mensen die niet als professioneel gezien worden, maar toch erg veel tijd aan hun kunst besteden. Aan de mate waarin men middels de kunst in zijn onderhoud voorziet/er op aangewezen is? Ook niet echt lijkt mij, er zijn mensen die financieel onafhankelijk zijn, maar wel als "professioneel" worden gezien. De mate waarin de kunst "eigen" is, of men vernieuwend bezig is? Ook een moeilijk objectief te beoordelen criterium volgens mij. Misschien is het een combinatie van al deze - en meer - factoren, maar volgens mij blijft het toch vooral een kwestie van een intuïtieve beslissing en het gevoel dat de beoordelaar bij de kunst krijgt en niet een oordeel gebaseerd op vast omschreven criteria.

Maar ik dwaal af. De Kunstroute is veel breder opgezet. Met 35 locaties en meer dan 100 deelnemende kunstenaars is er echt voor ieder wat te vinden. De keuze voor andere kunstvormen dan schilderen, beeldhouwen en keramiek, die bij OAO vaak toch wat beperkt is, is bij de Kunstroute zeer ruim. Zo heeft bijvoorbeeld ook werk van kinderen (bij H19, het kunsteducatiecentrum in Oosterhout) in deze route een plekje gevonden. Net als kunst van gehandicapte kunstenaars via een expositie van atelier KOA van de Stichting Prisma.

Er vonden er in de Thomas/Mariakerk bijvoorbeeld dansdemonstraties plaats en daar was ook een uitgebreide expositie van werk van de leden van Fotogroep Het Experiment.De Thomas/Mariakerk wordt overigens veelvuldig voor exposities gebruikt. Aan de route namen echter ook veel minder gebruikelijke locaties voor exposities deel.zoals de bibliotheek, het theater, een hotel, een coiffure (kapperszaak). Dit uiteraard naast meer gebruikelijke locaties als ateliers, galerieën en Stadstuin de Schelp (waar altijd een fraaie collectie beelden te bewonderen is). Er was ook ruime aandacht voor grafische kunst(waaronder een fraai voorbeeld van woordkunst waarbij de kunstenaar met een lijst op zich losse woorden een ervaring, gevoel of emotie perfect wist te beschrijven) en ook kalligrafie, textiele kunstvormen, glas, papierkunst, metalen en wat zaken die in de plattegrond van de route als "Diversen" waren opgenomen waren op meerdere locaties vertegenwoordigd.

Op zaterdag bezochten we vooral locaties in Oosterhout zelf. Zondag namen we de tijd voor de dorpen Den Hout en Dorst. In Den Hout was onder meer een fraaie locatie gevonden in Molen de Hoop waar Ria van Meggelen en Els Bastiaansen exposeerden. De eerste met vooral veel industriële onderwerpen met bijvoorbeeld verweerde afsluiters en tandwieloverbrengingen. Het paste prima in de sfeer van de molen. De tweede had onder meer een groot aantal werken tentoongesteld met dieren. Vooral boerderijdieren, waarvan ik hierbij een koeienschilderij laat zien, ook om een van mijn vaste lezeressen een plezier te doen.

Op diverse locaties was het ook mogelijk de kunstenaars aan het werk te zien. Bijvoorbeeld Bert Busink, een van mijn vrienden in Brabant, die afwisselend bezig was met het bewerken van verschillende stenen. Waarbij geregeld duidelijk waarneembaar was hoe groot het verschil in hardheid tussen verschillende stenen kan zijn.

Morgen ga ik proberen een paar kunstenaars wat specifieker uit te lichten. Helaas kan ik dat lang niet bij iedereen doen: mijn foto-apparatuur lijkt oplaadbare batterijen te vreten: hoewel ik ze voor het weekend nog had opgeladen raakte de ene na de ander set binnen de kortste keren leeg (en ik ben met geen van de sets zelfs maar in de buurt van de op de verpakking beloofde "tot 1000 keer herladen"). Wat de oorzaak is weet ik niet, maar ik zal maar weer eens een nieuwe voorraad inslaan. Ondertussen maakte dit het fotograferen wat lastig: ik had op een gegeven moment geen bruikbare batterijen meer voor de flitser.